Pionier in windparken op zee

HUGO BOUVY Leidt DEME Offshore, waarin de activiteiten van GeoSea sinds begin dit jaar zijn geïntegreerd. © T. DE BOEVER

In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Het was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal.

De voorbije jaren was GeoSea niet uit de top van de Trends Gazellen weg te slaan. In nauwelijks enkele jaren tijd groeide het bedrijf uit tot een wereldtopper met een omzet van zowat 1 miljard euro en ruim 500 werknemers. Daarmee is GeoSea bij DEME bijna even groot geworden als de zusterdivisie die traditionele baggerwerken doet. Die baggerwerken waren decennialang het exclusieve speelterrein van Belgische en Nederlandse bedrijven, maar ze krijgen daar steeds meer concurrentie uit Chinese hoek.

Grote investeringen

Het succes van GeoSea is onlosmakelijk verbonden met Luc Vandenbulcke. De 47-jarige burgerlijk ingenieur is al meer dan twintig jaar aan boord van de baggergroep DEME. Toen hij pas was afgestudeerd, ontpopte hij zich snel als een pionier van de eerste Europese windparken op zee. Luc Vandenbulcke stond in 2005 mee aan de wieg van GeoSea, het dochterbedrijf van DEME waarin men alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten op zee wou samenbrengen.

Aanvankelijk legde GeoSea zich toe op de bouw van maritieme infrastructuur voor de olie- en gasindustrie. Denk daarbij onder andere aan aanlegsteigers. De grote doorbraak van het bedrijf kwam er een zevental jaar geleden door mee te surfen op de opkomst van windenergie op zee. De klassieke offshore-industrie was toen niet geïnteresseerd in de bouw van windparken op zee en dat was een gelukje voor GeoSea. Op die manier kon het bedrijf een schat aan ervaring opdoen en die kennisvoorsprong zal het niet snel meer afgeven.

De snelle omzetgroei was in de eerste plaats organisch, maar GeoSea deed ook enkele overnames. In 2017 deed het bedrijf zijn grootste overname. Het kreeg dat jaar het Deense installatie- en onderhoudsbedrijf van windmolens op zee A2Sea in handen. Naar eigen zeggen is GeoSea wereldwijd de marktleider in de bouw van offshorewindparken. Onlangs haalde het bedrijf nog twee mooie contracten binnen die samen goed zijn voor 1 miljard euro. Het gaat om SeaMade voor de Belgische kust en Moray voor de Britse kust.

Gevraagd naar de reden van het succes van GeoSea reageerde Luc Vandenbulcke eerder dit jaar als volgt in De Standaard: “Het succes van GeoSea is een mix van een groep bekwame mensen, een geslaagde investeringspolitiek en de bereidheid van de aandeelhouders om die uitbouw te steunen. Want het heeft grote investeringen gevergd. In overnames en in de uitbouw van een vloot gespecialiseerde vaartuigen.”

Nieuwe organisatiestructuur

Naast zijn baan als CEO bij GeoSea was Luc Vandenbulcke ook al een tijdje adjunct-operationeel directeur van de DEME Groep. Het was dan ook geen verrassing dat hij begin dit jaar Alain Bernard opvolgde als de CEO van de groep.

De benoeming van Luc Vandenbulcke tot CEO was de aanleiding om de groepsstructuur aan te pakken. Tot nu opereerden GeoSea, Tideway, A2Sea en EverSea vrij onafhankelijk, maar begin dit jaar werden die activiteiten in DEME Offshore geïntegreerd. Met die stap hoopt het bedrijf beter te kunnen inspelen op de verwachtingen van de klanten. “We beschouwen de transformatie van de energiemarkt als een mooie kans. We zijn ervan overtuigd dat DEME Offshore dankzij het bundelen van de krachten en de expertise, gecombineerd met onze ultramoderne vloot, een unieke positie zal innemen om de ambities van onze klanten in de offshore olie-, gas- en hernieuwbare energiesector waar te maken”, zegt Luc Vandenbulcke over de nieuwe organisatiestructuur.

Pionier in windparken op zee

Hugo Bouvy is de managing director van DEME Offshore. Op het gebied van hernieuwbare energie biedt DEME Offshore een ruime waaier van maatoplossingen aan: van het transport en de installatie van funderingen en turbines, de bekabeling en operationele en onderhoudsactiviteiten tot en met volledige EPCI-contracten ( engineering, procurement, construction en installation). Als general manager stuurt Bart De Poorter die afdeling aan. Zijn collega Lucas Bols krijgt de olie-, gas- en andere offshoreklanten onder zijn hoede. Daar gaat het onder andere om de aanleg van aanlandingen en offshore civiele werken, steenstortwerken, zware hijswerken en de installatie en ontmanteling van offshoreplatformen.

Pionier in windparken op zee

Tegenwoordig discussiëren we volop over de klimaatverandering en daarin neemt Luc Vandenbulcke een heel duidelijk standpunt in. Hij is ervan overtuigd dat we de gevolgen van de klimaatverandering fors onderschatten. Met zijn bedrijf hoopt hij een deeltje van de oplossing te zijn.

Trends Gazellen 2019

De voorbije weken stelden wij de Ambassadeurs van de Gazellen per provincie aan u voor. Hier vindt u de Ambassadeurs van de snelste groeiers van heel Vlaanderen. Daarmee sluiten we de Gazellen-competitie af.

De Waalse Trends Gazellen

De Ambassadeur van de grote bedrijven in Wallonië is de verzekeringsmakelaar Wilink Insurance, een onderdeel van de groep Wilink, die in 2014 ontstond uit de fusie van drie financiële makelaars. Sindsdien is de omzet van Wilink Insurance bijna verdrievoudigd naar 27 miljoen euro en het aantal werknemers bijna verdubbeld tot 140. De groep biedt niet alleen verzekeringen aan, maar ook beleggingen, leningen en andere financiële producten, gekoppeld aan advies.

De specialist in beheersoftware Odoo is de Ambassadeur van de middelgrote Waalse bedrijven. Opgericht in 2002 door Fabien Pinckaers in zijn studentenkamer, heeft Odoo vandaag een omzet van 38 miljoen euro, 600 medewerkers en kantoren in New York, Dubai en Gujarat.

De Ambassadeur van de kleine bedrijven is Loiseau, actief in grond- en sloopwerken. Amper zes jaar oud, heeft Loiseau een omzet van 6 miljoen euro en 50 werknemers. Het bedrijf bouwt een logistiek centrum aan de Maas, omdat het wil overstappen van vrachtwagens naar riviertransport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content