Pionier in Wind-parken op zee

HUGO BOUVY Leidt DEME Offshore, waarin de activiteiten van GeoSea sinds begin dit jaar zijn geïntegreerd. © T. DE BOEVER

In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Dat was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal.

De voorbije jaren was GeoSea niet uit de top van de Trends Gazellen weg te slaan. In nauwelijks enkele jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldtopper met een omzet van zowat 1 miljard euro en ruim 500 werknemers. Daarmee is GeoSea bij DEME bijna even groot geworden als de zusterdivisie die traditionele baggerwerken doet. Die baggerwerken waren decennialang het exclusieve speelterrein van Belgische en Nederlandse bedrijven, maar er komt steeds meer concurrentie uit Chinese hoek.

Grote investeringen

Het succesverhaal van GeoSea is onlosmakelijk verbonden met Luc Vandenbulcke. De 47-jarige burgerlijk ingenieur is al meer dan twintig jaar aan boord van de baggergroep DEME. Pas afgestudeerd ontpopte hij zich snel als een pionier van de eerste Europese windparken op zee. Luc Vandenbulcke stond in 2005 mee aan de wieg van GeoSea, het dochterbedrijf van DEME waarin alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten op zee is samengebracht.

Aanvankelijk legde GeoSea zich toe op de bouw van maritieme infrastructuur voor de olie- en de gasindustrie. Denk daarbij onder meer aan aanlegsteigers. De grote doorbraak van het bedrijf kwam er een zevental jaar geleden door mee te surfen op de opkomst van windenergie op zee. De klassieke offshore-industrie was niet geïnteresseerd in de bouw van windparken op zee en dat was een gelukje voor GeoSea. Op die manier kon het bedrijf een schat aan ervaring opdoen en die voorsprong zal het niet snel meer afgeven.

De snelle omzetgroei was in de eerste plaats organisch, maar GeoSea nam ook enkele bedrijven over. In 2017 deed het zijn grootste overname ooit: het Deense installatie- en onderhoudsbedrijf van windmolens op zee A2Sea, dat ongeveer 160 werknemers telt. Naar eigen zeggen is GeoSea wereldwijd de marktleider in de bouw van offshorewindparken. Onlangs haalde het bedrijf nog twee mooie contracten binnen die samen goed zijn voor 1 miljard euro. Het gaat om SeaMade voor de Belgische kust en Moray voor de Britse kust.

Gevraagd naar de reden van het succes van GeoSea reageerde Luc Vandenbulcke eerder dit jaar als volgt in De Standaard. “Het succes van GeoSea is een mix van een groep bekwame mensen, een geslaagde investeringspolitiek en de bereidheid van de aandeelhouders om die uitbouw te steunen. Want het heeft sinds 2012 grote investeringen gevergd. In overnames en in de uitbouw van een vloot gespecialiseerde vaartuigen.”

Alle aandelen van DEME zijn in handen van de beursgenoteerde industriële groep CFE. Dat bedrijf wordt gecontroleerd door Ackermans & van Haaren, dat 60 procent van CFE heeft.

Nieuwe organisatiestructuur

Naast zijn baan als CEO bij GeoSea was Luc Vandenbulcke ook al een tijdje adjunct-operationeel directeur van de DEME Groep. Het was dan ook geen verrassing dat hij begin dit jaar Alain Bernard opvolgde als CEO van de groep. De voorbije jaren hebben beiden als een hecht team de strategie van de groep vormgegeven.

De benoeming van Luc Vandenbulcke tot CEO van DEME was de aanleiding om de groepsstructuur aan te pakken. Tot nu opereerden GeoSea, Tideway, A2Sea en EverSea vrij onafhankelijk, maar begin dit jaar werden die activiteiten in DEME Offshore geïntegreerd. Zo hoopt het bedrijf beter te kunnen inspelen op de verwachtingen van de klanten. “We beschouwen de transformatie van de energiemarkt als een mooie kans. We zijn ervan overtuigd dat DEME Offshore dankzij het bundelen van de krachten en de expertise, gecombineerd met onze ultramoderne vloot, een unieke positie zal innemen om de ambities van onze klanten in olie-, gas- en hernieuwbare offshore-energie te ondersteunen”, zegt Luc Vandenbulcke over de nieuwe organisatiestructuur.

Pionier in Wind-parken op zee

Hugo Bouvy is de managing director van DEME Offshore. In hernieuwbare energie biedt DEME Offshore een ruime waaier van oplossingen op maat aan: van het transport en de installatie van funderingen en turbines, de bekabeling en operationele en onderhoudsactiviteiten tot en met volledige EPCI-contracten ( engineering, procurement, construction en installation). Als general manager leidt Bart De Poorter die afdeling. Zijn collega Lucas Bols krijgt de olie-, gas- en andere offshoreklanten onder zijn hoede. Daar gaat het onder meer om de aanleg van aanlandingen en offshore civiele werken, steenstortwerken, zware hijswerken en de installatie en de ontmanteling van offshoreplatformen.

Pionier in Wind-parken op zee

Luc Vandenbulcke is ervan overtuigd dat we de gevolgen van de klimaatverandering fors onderschatten. Met zijn bedrijf hoopt hij een deeltje van de oplossing te zijn.

* De volledige rangschikking van de grote, de middelgrote en de kleine Gazellen vindt u op www.trends.be/gazellen.

Pionier in Wind-parken op zee

Antwerpen

Aan de top van de ranking van de snelstgroeiende bedrijven in de provincie Antwerpen vinden we twee opvallende nieuwkomers. Sinds de intrede op de Belgische markt in 2011 maakt de winkelketen Albert Heijn een opmars. De keten, die net als Delhaize een onderdeel van Ahold Delhaize is, heeft een veertigtal winkels en op korte termijn wil het bedrijf dat aantal verdubbelen. Op nummer twee staat Tesla Belgium, de ontwikkelaar van elektrische wagens. CEO Elon Musk heeft er zijn missie van gemaakt de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen. De Trends Gazellen Ambassadeur vinden we op plaats drie en dat is oudgediende GeoSea. De offshore-aannemer van de DEME Groep sleepte al in 2015 de titel in de wacht.

Bij de middelgrote bedrijven gaat de trofee naar Intracto, het digitaal communicatiebureau uit Herentals van Pieter Janssens. Eind vorig jaar raakte bekend dat het investeringsfonds Waterland een participatie in het bedrijf nam. De producent van 3D-films Cyborn is de laureaat bij de kleine bedrijven.

Het is allemaal farma wat de klok slaat bij de grootste aanwervers in de provincie Antwerpen. Janssen Pharmaceutica uit Beerse trok tussen 2013 en 2017 liefst 826 nieuwe mensen aan. Sectorgenoot Pfizer net geen 600. Vorig jaar kreeg het bedrijf met hoofdkwartier in Puurs van Flanders Investment & Trade de Lifetime Achievement Award als waardering voor de uitzonderlijke bijdrage die het bedrijf al decennialang levert aan de Vlaamse economie en welvaart.

Methodologie van de Trends Gazellen

Welke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De Trends Gazellen zijn niets anders dan de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1.

We bekijken de groei over vijf jaar. Voor deze editie vergelijken we 2017 met 2013. We berekenen de groei van drie variabelen: de omzet, het personeelsbestand en de cashflow, in absolute en procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, heeft eindscore 6, en staat bovenaan in de eindrangschikking. Hoe hoger de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.

Er gelden minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2017 moeten minimaal twintig werknemers gestaan hebben voor grote en middelgrote bedrijven. Voor kleine bedrijven volstaan tien werknemers. De omzet in 2013 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De grote haalden een omzet van meer dan 10 miljoen euro, de middelgrote bleven tussen 10 en 1 miljoen euro en de kleine haalden een omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro.

De snelste 100 groeiers bij de grote bedrijven mogen zich Grote Gazellen noemen. De snelste 75 bij de middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De snelste 50 bij de kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, is niet altijd de winnaar. Er gelden bijkomende criteria. Zo moet een winnaar operationeel onafhankelijk zijn. Een dochter van een buitenlandse onderneming komt niet in aanmerking. En een winnaar moet drie jaar wachten eer hij nog eens kan winnen.

In deze en volgende edities van Trends publiceren we de eindrangschikking voor Brussel en de vijf Vlaamse provincies. We eindigen op 28 maart, met de eindrangschikking voor Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content