Pionier in groeiwaarden

Daniel Chung kwam in tragische omstandigheden aan het hoofd van Alger Asset Management. De Amerikaanse fondsbeheerder beheert meer dan 23 miljard dollar.

Fred Alger richtte Alger Asset Management op in 1964. De Amerikaanse fondsbeheerder is een van de pioniers in actief beheer en beleggingen in groeiwaarden. Midden jaren negentig noemde Barrons Alger een van de grootste fondsbeheerders. Volgens het Amerikaanse financiële magazine heeft hij het vermogensbeheer zoals dat er vandaag uitziet, mee vormgegeven. In 1995 nam David Alger de leiding van het bedrijf over van zijn broer, die dat jaar met pensioen ging. De activa bedroegen toen 3 miljard euro. Onder zijn leiderschap stegen het aantal werknemers en de activa snel, vooral door de focus op groeiwaarden en technologie.

De fondsbeheerders en de analisten werkten in de noordelijke toren van het World Trade Center in New York. Tijdens de aanvallen van 11 september 2001 kwam het hele team om, onder wie David Alger. Slechts vijf beheerders waren niet op kantoor en overleefden de aanvallen. Daniel Chung had die ochtend buitenshuis een afspraak met Tyco International. Fred Alger keerde terug uit pensioen om de groep te leiden en hij benoemde Chung tot CIO. In 2006 werd hij CEO. De Amerikaanse fondsbeheerder beheert vandaag meer dan 23 miljard dollar aan activa.

Hoe hebt u Alger heropgebouwd na 2001?

DANIEL CHUNG. “Na de aanvallen vonden velen dat we externe beheerders moesten rekruteren om te overleven. Maar als we dat hadden gedaan, zouden we vier of vijf verschillende culturen hebben gehad in het bedrijf en zou onze eigen cultuur verloren zijn gegaan. Met Fred Alger hebben we oudgedienden kunnen overtuigen naar ons terug te keren. Zo zijn we trouw gebleven aan onze beleggingsfilosofie.

“We geloven dat we op basis van doorgedreven analyse bedrijven kunnen identificeren die zich in een dynamische veranderingsfase bevinden. Door die aanpak hebben we al meer dan vijftig jaar beter gepresteerd dan de markt.”

Waarin onderscheidt uw beleggingsfilosofie zich van die van andere beheerders?

CHUNG. “Het is heel belangrijk dat een bedrijf de veranderingen op zijn markt herkent en zich eraan kan aanpassen. Hoe groter die veranderingen zijn, hoe groter de kansen voor beleggers. Het verleden is niet belangrijk om te bepalen wie in de toekomst de beste prestaties neerzet. Onderzoek kan wel toegevoegde waarde bieden. In het algemeen gaat onze aandacht uit naar twee soorten bedrijven: ondernemingen die marktaandeel winnen en beschikken over het product dat het meest groeit op de markt, en groepen die zich kunnen heruitvinden als hun activiteiten minder goed lopen. Dat laatste gaat doorgaans gepaard met de benoeming van een nieuw directieteam, een herstructurering en het afstoten van activiteiten.”

Hoe bepaalt u het evenwicht tussen die twee soorten bedrijven in uw topfonds Alger American Asset Growth Fund ?

CHUNG. “Dat hangt grotendeels af van de kansen die zich aandienen op de markt. Wat consumptiegerelateerde waarden betreft, beleggen we hoofdzakelijk in bedrijven die sterk groeien en profiteren van de grote veranderingen die het internet heeft teweeggebracht in segmenten als media, reizen en handel. Voorbeelden van zulke bedrijven zijn Priceline en Amazon. De technologiewaarden in de portefeuille zijn evenwichtiger verdeeld tussen groeiaandelen en bedrijven die de uitdaging zijn aangegaan om hun model om te gooien. Een voorbeeld daarvan is Microsoft, dat de voorbije twee jaar grondige veranderingen doormaakte en zijn strategie nu baseert op de cloud en internetdiensten. Als een bedrijf zich niet aanpast, zal het verzwakken.”

Wat denkt u van Tim Cook bij Apple ?

CHUNG. “Steve Jobs had zijn opvolging nauwgezet voorbereid en hij had precieze ideeën over welke richting de groep moest inslaan na zijn overlijden. Tim Cook brengt meer evenwicht in het bedrijf en hij werkt uitstekend samen met de financiële markten. Ik denk dat hij goed werk levert en dat er nog veel kansen zijn om de groep verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de autosector. Tesla en Apple zijn buren in Silicon Valley. Beide groepen delen het idee dat er plaats is voor een grote technologische omwenteling in die sector.”

Wat zijn de kenmerken van het onderzoek bij Alger?

CHUNG. “Wij beschikken over een team van veertig analisten en beheerders, wat vrij veel is voor een bedrijf van onze omvang. Wij investeren veel energie in het uitvoeren van eigen onderzoek naar groepen en hun leveranciers, en we gaan vaak op bedrijfsbezoek. Het is een zeer intensief werk, maar alleen door ook naar de details te kijken kunnen we de hoge kwaliteit van onze producten garanderen. Een model is maar zo goed als de kwaliteit van de gegevens die erin worden gestopt. We zijn ook zeer gedisciplineerd in het bevorderen van analisten naar seniorposities, omdat er veel ervaring nodig is om oordeelkundige adviezen te geven aan portefeuillebeheerders. Eer we een analist promoveren, willen we er zeker van zijn dat hij iets heeft geleerd uit zijn fouten in het verleden.”

Frédéric Dineur

“Een model is maar zo goed als de kwaliteit van de gegevens die erin worden gestopt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content