Pinochet en Rusland

In Trends van 16 augustus 2001 (blz. 18) schrijven Hans Brockmans en Johan Van Overtveldt dat “Rusland, na de kleptocratie en de chaos onder Yeltsin, teruggrijpt naar een oud recept: een verlichte dictatuur.” De auteurs stellen daarbij de vraag of Vladimir Poetin de Pinochet is die Rusland nodig heeft. Enkele bedenkingen:1) Dat Pinochet extreemûliberale hervormingen doorvoerde, daarover kan iedereen het eens zijn. Maar dat hij een ‘populair’ of een ‘verlicht dictator’ was… Dat is de waarheid toch geweld aandoen.2) Blijkt in dit artikel niet weer eens hoe de economische wereld vooral lippendienst bewijst aan de democratie? Als de winsten in het gedrang komen, duikt men blijkbaar heel graag in bed met één of andere sterke man. Dat Pinochet door het overgrote deel van de wereld als een politieke crimineel wordt beschouwd die zo snel mogelijk berecht zou moeten worden, is blijkbaar nog niet doorgedrongen. 3) Met dezelfde redenering kunt u eerlang tot de vaststelling komen dat ‘Antwerpen Filip Dewinter nodig heeft’. De argumenten daarvoor liggen al klaar: zonder het Blok wordt Antwerpen onbestuurbaar want de andere partijen blijven maar ruziemaken… De onbestuurbaarheid van Vlaanderens grootste stad (en haven!), dat zou pas een (economische) ramp zijn. Nietwaar?Tussen haakjes: in hetzelfde Trendsûnummer stond wél een zeer lezenswaardig artikel over ‘het mollenwerk van de VS in Afrika’.

In Trends van 16 augustus 2001 (blz. 18) schrijven Hans Brockmans en Johan Van Overtveldt dat “Rusland, na de kleptocratie en de chaos onder Yeltsin, teruggrijpt naar een oud recept: een verlichte dictatuur.” De auteurs stellen daarbij de vraag of Vladimir Poetin de Pinochet is die Rusland nodig heeft.

Enkele bedenkingen:

1) Dat Pinochet extreem-liberale hervormingen doorvoerde, daarover kan iedereen het eens zijn. Maar dat hij een ‘populair’ of een ‘verlicht dictator’ was… Dat is de waarheid toch geweld aandoen.

2) Blijkt in dit artikel niet weer eens hoe de economische wereld vooral lippendienst bewijst aan de democratie? Als de winsten in het gedrang komen, duikt men blijkbaar heel graag in bed met één of andere sterke man. Dat Pinochet door het overgrote deel van de wereld als een politieke crimineel wordt beschouwd die zo snel mogelijk berecht zou moeten worden, is blijkbaar nog niet doorgedrongen.

3) Met dezelfde redenering kunt u eerlang tot de vaststelling komen dat ‘Antwerpen Filip Dewinter nodig heeft’. De argumenten daarvoor liggen al klaar: zonder het Blok wordt Antwerpen onbestuurbaar want de andere partijen blijven maar ruziemaken… De onbestuurbaarheid van Vlaanderens grootste stad (en haven!), dat zou pas een (economische) ramp zijn. Nietwaar?

Tussen haakjes: in hetzelfde Trends-nummer stond wél een zeer lezenswaardig artikel over ‘het mollenwerk van de VS in Afrika’.

Jan-Pieter Everaerts(via e-mail)

(via e-mail)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content