Phil wordt pendelaar

Waarom de Amerikaan Phil Mickelson een kampioen op de golfbaan werd? Omdat hij een zeer inventieve jongen is geweest.

Twee weken geleden won de vierde speler in de internationale hiërarchie de National Pro-Am op Pebble Beach. Hij speelde de individuele competitie bij de professionals uit met 20 onder de par. Op het laatste parcours sloeg hij daarvoor negen birdies. “Nooit was mijn drive beter dan nu,” jubelde Phil Mickelson na afloop. “En zoals iedereen weet: ver kunnen afslaan, is heel belangrijk in de Masters, waar ze vorig jaar het terrein langer maakten.”

In Pebble Beach bereikte Mickelson de fairways vanaf de tee met een slaagcijfer van 82 procent. Inderdaad indrukwekkend is dat. De Amerikaan is dus al goed bezig met zijn voorbereiding op de masters van Augusta, van 5 tot 8 april. Vorig jaar, toen hij het toernooi trouwens won, had hij twee drivers in zijn tas. Eentje om gecontroleerde fades te kunnen slaan, een tweede om heel lange draws te kunnen slaan. Deze keer zal hij een Callaway FT-5 in zijn tas stoppen om de bal met veel gevoel te kunnen raken, maar neemt hij ook een FT-1 driver mee. Mickelson heeft immers een zwak voor vierkanten koppen. “Met de FT-5 kan ik alles slaan: lage ballen, fades, draws. Maar met de FT-1 gaat de bal rechtuit en sla ik een vijftiental meter verder.”

Net zoals vorig jaar laat hij zijn sandwedge thuis, en zo komt hij aan het maximum van veertien clubs. “Op Augusta zal ik nog altijd mijn lob wedge gebruiken om uit het zand weg te raken. En deze keer neem ik een 64 graden als wedge.”

Vorige week haalde Mickelson het nieuws met iets heel anders: zijn reisgewoonten. We wisten al dat golfspelers met een reiskoffer naast zich slapen en een dikgevulde mijlenkaart hebben. Maar Mickelson probeert dat reizen te beperken, om zo veel mogelijk tijd door te brengen bij zijn vrouw en drie kinderen, thuis in Rancho Santa Fe bij San Diego. Vorige week, toen hij een toernooi naast de luchthaven van Santa Monica speelde, besliste hij iedere avond naar huis te vliegen. “Van deur tot deur was het precies een uurtje”, wist Mickelson. “Ik zal trouwens vaker pendelen als ik bijvoorbeeld ga trainen op terreinen in Californië.” Ook hier zorgt Phil Mickelson dus voor vernieuwing: hij is de eerste golfer-pendelaar.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content