Peter Pitts: “Farmasector is zondebok”

Be.L.

De farmabedrijven worden door overheden onterecht geportretteerd als het zwarte schaap van de gezondheidssector. Dat vindt de Amerikaanse gezondheidszorgexpert Peter Pitts. “De farma-industrie is niet slecht, is niet de vijand”, zegt Pitts, een graag geziene gast bij de Amerikaanse tv-netwerken. Hij is ook adviseur van de Amerikaanse goedkeuringsautoriteiten FDA en van de New York State Health Foundation, had zitting in diverse FDA-adviesraden en is voormalig commissaris voor buitenlandse zaken van het FDA. “Zowel in Europa als de VS heeft de overheid blijkbaar nood aan een bad guy. En mensen geloven de boodschap dat de farmasector het alleen voor het geld doet.”

De sector is onvoldoende voor zichzelf opgekomen en moet duidelijker maken waarom zijn medicijnen zo belangrijk zijn, legt Pitts uit. Farma heeft zichzelf ook in nesten gewerkt door een gebrek aan langetermijndenken. “Voor de meeste bedrijven duurt de lange termijn tot het einde van het volgende kwartaal.”

Pitts adviseert farmabedrijven ook sneller in te grijpen om de hoge ontwikkelingskosten van medicijnen in te perken. “Zij moeten leren om sneller te falen”, klinkt het. “Er de brui aan geven in de derde fase (de laatste ontwikkelingsfase voor de productregistratie, nvdr) is onaanvaardbaar”, zegt Pitts, die vindt dat ook de FDA beter zou moeten communiceren.

Pitts, die vindt dat de Amerikaanse president Barack Obama een potje heeft gemaakt van zijn aanpak van de hervorming van de gezondheidszorg, verwacht vooral beroerde tijden voor de producenten van generische geneesmiddelen. Hij wijst erop dat nu ook de grote farmabedrijven in de VS de prijs van hun producten na het vervallen van het octrooi tot 80 procent verlagen, tot het prijsniveau van de generische varianten. Vijf à tien jaar geleden dachten ze daar nog niet aan omdat genoeg werd verdiend met nieuwe producten. “Laat een consument kiezen tussen een origineel product en een generiek, en hij opteert altijd voor het origineel”, stelt Pitts.

“De generische sector zal hier als verliezer uitkomen”, voorspelt Pitts, die ook ontgoocheld is door de Europese weigering om farmabedrijven toe te laten patiënten te informeren over aandoeningen en geneesmiddelen. “De Commissie is erg goed in het beslissen wat niet mag, maar moet ook kijken naar wat wel werkt”, aldus Pitts, die vindt dat de EU het vaak te ingewikkeld wil maken.

Toch blijft Pitts positief voor de farmasector. “Er zit te veel in de pijplijn dat zal werken, en de economische impact van de sector als werkgevers is te groot”, stelt Pitts, die nog een schouderklopje geeft aan het Belgische UCB. “Ik geloof dat zij kans maken om alleen verder te gaan. Het is een van de bedrijven die alert en slim zijn en zich niet overbelast hebben.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content