PERSOONLIJK

Hoe bereik ik wat ik wil?

Enkele doorgewinterde golfers kunnen minuscule munten (die als markeerder worden gebruikt op het veld) zien vanop meer dan 350 meter. Sommige mensen kunnen gewone gesprekken horen op een afstand van 275 meter. Dat blijkt de wetenschappelijk vastgestelde limiet van de menselijke gehoorcapaciteit. Zulke zintuiglijke records zijn het resultaat van geduldige oefening. Wie dergelijke prestaties levert, bevindt zich niet zelden in de zone, een modieuze verwoording van de momenten waarin we ons bijzonder creatief, geconcentreerd en energiek voelen. Het verschijnsel werd voor het eerst bestudeerd in de sport. Uiteraard zagen de psychologen en consultants al gauw in dat ook managers en verkopers geïnteresseerd zouden zijn. In De zone (Strengholt, 252 blz., 20,50 euro) verruimt Larry Miller het toepassingsgebied naar zowel het professionele als het privé-leven. Miller is een golfprof die al enkele Amerikaanse bestsellers schreef over de wisselwerking tussen lichaam en geest. Nu prijkt James Redfield als coauteur op de kaft. In het voorwoord merken we echter dat Redfield veeleer als klankbord dan als auteur fungeerde. Maar een uitgever laat Redfield, die miljoenen exemplaren verkocht van spirituele romans als De Celestijnse belofte, niet graag onvermeld. Die spirituele invloed is in dit werk ook stevig zichtbaar en dan wel degelijk de zweverige zone ervan, die deze handleiding voor betere prestaties bijwijlen ijselijk ongenietbaar maakt.

Een werk als Hoe bereik ik wat ik wil? (Spectrum, 304 blz., 16,51 euro) lijkt wel de bescheiden no-nonsenseversie van Millers gevleugelde zoneboek. De Utrechtse Ciel Heintz, directeur van een managementadvies- en trainingsbureau, maar ook beeldhouwster en meubelontwerpster, geeft een praktische leidraad om meer uit uw talent te halen dan u misschien durfde te dromen. Zelfs een spiritueel intermezzo wordt niet melig. Heintz houdt het direct en eenvoudig. Golfers met arendsogen doemen niet meteen op, de voorbeelden zijn alledaags.

Over elk thema dat Heintz aansnijdt, bestaan uiteraard uitvoeriger werken. Zo vinden we de doe-het-zelfcursus in het omgaan met anderen, waarmee Heintz haar gids afrondt, uitvergroot terug in Zo krijg je alles van iedereen gedaan (THB, 223 blz., 15 euro). De Amerikaanse psycholoog David Liebermann geeft nuttige tips om je niet te laten manipuleren, frustrerende situaties de baas te kunnen en succesvol te onderhandelen. Over dit onderwerp bestaat een bibliotheek betere boeken, maar ook dit zorgvuldig vormgegeven en toegankelijke werk krijgt de verdienste dat het met zijn lage drempel de basisprincipes aan een ruim publiek kan bezorgen.

Luc De Decker [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content