PERRIGO BEWIJST MARC COUCKE EEN GROTE DIENST

Marc Coucke moet zijn biezen pakken bij Perrigo, sinds eind 2014 de eigenaar van Omega Pharma. Het zat eraan te komen. En Perrigo kan Coucke geen grotere dienst bewijzen. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft Sharon Kochan benoemd, die fulltime, gedreven en ongetwijfeld met de nodige expertise, zal zorgen voor een groot deel van de centen van Coucke. Die was sinds de overname van Omega Pharma, die voor de helft in aandelen van Perrigo werd betaald, met 3,7 procent de grootste individuele aandeelhouder van Perrigo. Dat belang was toen goed voor ruim 600 miljoen euro, maar is door de koersdaling van Perrigo nu flink minder waard. Als Kochan de aandelenkoers van Perrigo kan doen stijgen, geniet Coucke volop mee.

Bovendien zal Perrigo allicht met de botte bijl saneren bij Omega Pharma. Nadat Perrigo over het boekjaar 2015 al een afboeking van 185 miljoen euro had moeten slikken, komt er nu een tweede waardevermindering aan. Daar wordt niet mee gelachen. Een harde sanering in de hoofdzetel van Omega Pharma in Nazareth is een erg pijnlijk vooruitzicht, vooral omdat Coucke het personeel daar bij de overname door Perrigo een grote bloei had voorgespiegeld. Die vervelende en vuile karwei moet hij niet zelf meer uitvoeren.

Het was trouwens voor Coucke hoe dan ook kiezen of delen. Omega Pharma blijven leiden in goede tijden was nog te combineren met zijn schijnbaar bodemloos vat van nevenactiviteiten. Naast zijn financiële spielereien in voetbal en wielrennen is Coucke vooral via zijn familiale investeringsmaatschappij Alychlo in sneltreinvaart ingestapt in een indrukwekkend lijstje bedrijven en sectoren. Maar als het tegenzit en de grote baas van Coucke eist dat hij orde op zaken stelt, zou dat betekenen dat hij die andere activiteiten moet terugschroeven.

Coucke is altijd al het slimste en vooral het sluwste jongetje van de klas geweest, zie de ronduit meesterlijke wijze waarop hij Omega Pharma in volle overnamekoorts in de farmasector voor een monsterbedrag van 3,6 miljard euro kon verkopen. Hij wist ook dat hij bij Perrigo in een strakker keurslijf zou worden gestoken. Op iemand als hij zou zo’n strak beteugelde rol passen als een tang op een varken.

Coucke zou trouwens Coucke niet zijn als hij niet meteen zou denken aan de kansen die een sanering bij Omega Pharma zou opleveren. Perrigo liet al verstaan dat het overweegt de Etixx-sportdranken van de hand te doen. Het lijdt weinig twijfel dat Coucke al staat te popelen om toe te slaan. Hij houdt al veel ijzers in het vuur, maar er is altijd plaats voor eentje meer.

Coucke is altijd al het slimste en vooral het sluwste jongetje van de klas geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content