‘Perfectie bestaat niet’

Hans Cools Co-CEO van consultancybedrijf Moore Stephens Belgium

“Ik heb het geluk dat ik nooit de verkeerde keuze heb gemaakt in mijn loopbaan. Dat komt door een combinatie van geluk, intuïtie, toeval en rationeel denken. Ik vind dat veel mensen zulke keuzes te rationeel bekijken. Je kunt je twee keer in je loopbaan een verkeerde keuze permitteren, als je je vergissing snel inziet. Bij de keuzes die ik maakte, vroeg ik me altijd af welke toegevoegde waarde ik kon leveren in mijn nieuwe rol.”

“Een goede leider begint met een kaderte definiëren voor zijn mensen. Zo’n kader moet duidelijk maken binnen welke grenzen je mensen de middelen en de mogelijkheden krijgen om succesvol van A naar B te gaan. De weg kunnen ze zelf uitstippelen. Ik ondersteun hen daarbij. Daarnaast is authenticiteit belangrijk voor een leider. Je moet zijn wie je bent, met je zwaktes en je sterktes. Je kunt maar beter niet proberen een bepaald beeld van jezelf op te hangen. De perfectie bestaat niet.”

“Wij zijn een bedrijf dat heel snel is gegroeid, waardoor we onszelf moeten herdenken. De dienstverlening is aan het veranderen en daar moeten we onze structuur aan aanpassen. Via een partnerschap met een aandeelhouder is ons bedrijf ook aan het evolueren van een familieonderneming naar een grotere structuur. We willen onze wendbaarheid niet verliezen. Ook bij ons draait het in die evolutie om leiderschap: zorgen dat je de juiste mensen de juiste verantwoordelijkheid geeft.”

Caroline Aelvoet General counsel dienstenleverancier Sodexo Benelux

“Hans is heel sterk gericht op de manier waarop je je energie managet. Hij bekijkt een baan binnen een groter geheel, hoe die past bij je gezin en je persoonlijkheid. Als we praten over beslissingen die ik moet nemen, wil hij heel goed weten welke de achterliggende drijfveren zijn. Hij stelt zich kwetsbaar op. Hij kijkt niet naar de functie, maar naar de persoon. Hij probeert de juiste talenten op de juiste plaats te zetten en let erop dat mensen goed in balans zijn.”

“In mijn functie werk ik aan een groot project, waarbij ik soms moeite heb met hoe ik mijn rol invul en hoe de anderen dat doen. Dat leidt soms tot frustratie. Ik probeer breder te denken, omdat je niet altijd alles van een puur juridische kant kunt bekijken. Je kunt pas iets begrijpen als je alle aspecten ziet, maar daardoor treed ik dus soms uit mijn rol.”

“De twee zaken die ik bij Hans heb gezien – een kader voor je medewerkers en authentiek leiderschap – probeer ik nu zelf beter te benaderen. Ik ben vrij streng en stel hoge verwachtingen aan mijn teams, maar ik moet de balans nog juist krijgen. Door de gesprekken met Hans ben ik dat gaan beseffen en kan ik er rustiger mee omgaan. Het beste advies dat ik van hem heb gekregen, is dat je de dingen het beste breder opentrekt en alles in overweging neemt. Je kunt soms beter even afwachten, wat voor mij niet gemakkelijk is, omdat ongeduld een van mijn kenmerken is.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content