Pep uw scherm op

Alle Windows- gebruikers worden vrij en gelijk geboren. Gelijk, met een lichtblauw scherm, saaie icoontjes en vervelende geluiden. Maar ook vrij om daar wat persoonlijke charme in te brengen.

Een grijze horizontale balk, een standaard startknop, een lijst van openstaande toepassingen… Het startscherm van Windows 95, 98 en NT4 is niet bepaald opwindend.

Maar het kan anders. De ingenieurs van Microsoft lieten ons de mogelijkheid om de parameters van ons bureaublad aan te passen. Dat doen we in het Configuratiescherm – waar u bijkomt via de optie Instellingen op het menu Start. Hoe u moet tewerkgaan om uw scherm te personaliseren, tonen we in verschillende stappen.

Het grootste voordeel van zo’n aanpassing is dat u een bureaublad krijgt waarin u zich kan terugvinden en dat u vooral een beetje afwisseling bezorgt. Het staat u dan ook vrij om heel de operatie af en toe over te doen.

Om u dat te vergemakkelijken, hebben de programmeurs van Microsoft in het softwarepakket Windows 95 Plus! een programma voor themabeheer gestopt. Een thema is een allesomvattend model, dat al uw voorkeuren inzake kleur, geluid, schermbeveiliging groepeert, samen met enkele complexere maar even leuke instellingen, zoals de icoontjes van het bureaublad.

Praktisch gezien is een thema een tekstbestand, geschreven volgens een specifieke syntaxis en waarvan de naam wordt gevolgd door de extensie theme. Oorspronkelijk zijn deze bestanden bestemd om gelezen te worden door een speciaal besturingssysteem dat bij het Plus!-pakket wordt geleverd, maar ze kunnen ook worden gebruikt door een reeks concurrerende gratis ( freeware) of goedkope ( shareware) producten. Het bekendste daarvan is Desktop Themes, dat gratis af te halen is op www.lss.com.au.

Bij een themabestand hoort doorgaans een pakket andere bestanden die overeenstemmen met de verschillende gebruikte elementen (aanwijzer, geluid, schermachtergrond…). Alles wordt netjes op uw harde schijf gerangschikt, meestal in de directory Program Files Plus! Theme of in een van zijn subdirectories. Het uitzicht van uw bureaublad veranderen, is met een thema-installatietool een kwestie van seconden.

Uiteraard zijn talrijke thema’s op Internet beschikbaar (1). Titanic, Batman, Cézanne of Australische landschappen: keuze te over om uw scherm op te peppen.

(1) Enkele themasites: http://www.themez.com/, http://eunet.freethemes.com/, http://www.desktopheaven.com/, http://thethemedoctor.com, http://www.digital-themes.com/, http://www.mywindows.com/, http://www.themeworld.com/

JOHN VAN DER HEYDEN/BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content