Pensioen met vijf sterren

Het neutrale pensioenspaarfonds BNP Paribas B Pension Balanced belegt de helft in aandelen en de helft in obligaties. Met een aantrekkelijk rendement tot gevolg.

Pensioenspaarfondsen zijn populair bij particuliere beleggers door het fiscale voordeel dat eraan verbonden is. Aan het einde van de eerste helft van 2013 hadden de Belgen bijna 13 miljard euro belegd in die producten. De meeste grote Belgische banken bieden fondsen met diverse profielen. Agressieve fondsen hebben een sterke focus op aandelen; bij defensieve fondsen is die focus beperkt.

Een neutraal pensioenspaarfonds belegt doorgaans de helft in aandelen en de helft in obligaties. Het fonds BNP Paribas B Pension Balanced, dat tot die categorie behoort, is de voorbije vijf jaar met gemiddeld 8,7 procent per jaar gestegen. Door de sterke prestatie van de aandelenmarkten haalde het fonds sinds begin dit jaar nog eens ruim 11 procent extra rendement. Het fonds kreeg daarom een vijfsterrenrating van Morningstar.

“Minstens 30 procent van de aandelenportefeuille moet belegd zijn in kapitalisaties van minder dan 1 miljard euro. We hebben altijd sterk gefocust op Belgische aandelen”, zegt fondsbeheerder Bart Van Poucke. BNP Paribas B Pension Balanced kan ook voor een vijfde investeren in andere valuta’s dan de euro, bijvoorbeeld in dollar of pond. De obligatieportefeuille bestaat uit 75 procent overheidsobligaties en 25 procent investment-grade obligaties (BBB-rating en hoger).

De portefeuille wordt beheerd op basis van een strategische allocatie, die het gewicht van de grote activaklassen bepaalt. “Daarna worden specifieke waarden geselecteerd door teams gespecialiseerd in aandelen of obligaties. Begin dit jaar waren we nog vrij voorzichtig met aandelen, maar we hebben de impact van de steun van de centrale banken op de koersen onderschat. Door onze goede aandelenselectie hebben we dat kunnen compenseren: het aandelensegment is sinds begin dit jaar met ruim 20 procent gestegen.”

Macro-economisch verwacht Bart Van Poucke dat “het schuldenprobleem nog lang niet is opgelost. In de ontwikkelde landen is er groei, maar die is zwak. Bovendien zijn er risico’s, zoals de evolutie in China of de blijvende onzekerheid in de VS. Daarom blijven we kiezen voor een neutrale positionering van de portefeuille.”

Focus op België

“Een andere troef is dat we blijven beleggen in obligaties uit de periferie van de eurozone. We focussen op de lange termijn en denken dat er geen structurele risico’s meer zijn aan die economieën.” Volgens Bart Van Poucke blijft het fonds licht overwogen in kleine en middelgrote Belgische kapitalisaties. “Wij gaan een stap verder dan onze referentie-index. En aangezien Belgische aandelen beter hebben gepresteerd in de MSCI Europe, was de impact ervan op de prestaties van het fonds positief.”

BNP Paribas B Pension Balanced

ISIN-code: BE0026480963

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content