Pensioen in zicht: inzicht in pensioen

Met pensioen gaan, is een fulltime bezigheid. En dat hebben ze bij het Nederlandse trainings- en adviesbureau Blooming goed begrepen. Wij volgden voor u het seminarie ‘Pensioen in zicht’.

Info: www.blooming-nl.com, tel. +31 7 25 89 15 89

Misschien hebt u er nooit bij stilgestaan. Maar toch is het beëindigen van een actieve loopbaan allicht een van de ingrijpendste veranderingen in uw leven. U kunt er met andere woorden maar beter goed op voorbereid zijn. Tenminste, als u niet binnen de kortste keren de psychische of financiële dieperik wenst in te glippen.

Tenslotte brengt het pensioen meer bruuske veranderingen in iemands leven teweeg dan u op het eerste gezicht zou kunnen bevroeden. Natuurlijk wordt er met de klap een hele hoop extra vrije tijd op uw dagelijkse menu gepleurd. Maar waarmee gaat u die in ‘s hemelsnaam opvullen? Beschikt u wel over voldoende financiële reserves om uw oude, luxueuze levensstijl probleemloos voort te zetten? Hoe gaat u om met uw nieuwe – tegen wil en dank aan u opgedrongen – status van gepensioneerde? En, last but not least, hoe houdt u het 24 onbarmhartig traag voorbijglijdende uren per dag uit met een partner die intussen maar bitter weinig geheimen meer voor u heeft?

Naar Bergen-aan-Zee

Om op al deze pertinente, heikele maar vooral onvermijdelijke vragen een antwoord te bieden, organiseert het Nederlandse trainings- en adviesbureau Blooming sinds enkele maanden gespecialiseerde cursussen. En dat tegen het fraaie decor van het bucolische kunstenaarsdorpje Bergen-aan-Zee.

Dat kan gaan van een meerdaagse workshop waarin uw favoriete hobby uitgebreid aan bod komt, tot strategisch uitgestippelde en vakkundig begeleide seminaries waarin u met een handvol collega’s de specifieke problemen binnen uw vakgebied kunt behandelen. Blooming biedt een uitgebreid pakket aan mogelijkheden: met of zonder partner, een oriëntatiedag of meteen een hele week, iets met veel sport erin of toch maar liever de klemtoon leggen op het familiaal therapeutische aspect. U kiest, Blooming draait.

Het pakket Zomerspirit lijkt alvast een populaire formule te zijn. In dit driedaagse arrangement kunt u samen met uw partner terecht voor een keur aan actieve workshops die u op de een of andere manier helpen voorbereiden op uw toekomst na het werk. Wat u precies wilt uitvreten tijdens deze drie dagen in de Noord-Hollandse duinen, bepaalt u in de mate van het mogelijke helemaal zelf. Keuze genoeg overigens. Zo staat er steeds een speech coach, een notaris, een familietherapeut, een beeldend kunstenaar, een financieel adviseur, een chef de cuisine én een golf- en tennisinstructeur voor u klaar. Enig minpunt: het behoorlijk stoute prijskaartje: 655 euro per persoon.

Een andere formule is het zogeheten Pensioen in zicht. Onder die noemer geeft Blooming meerdaagse trainingen aan mensen die op het punt staan het arbeidsleven vaarwel te zeggen. Hier wordt de klemtoon gelegd op het ontdekken en analyseren van nieuwe kansen en opportuniteiten. En die zijn er wel degelijk. Tenslotte houdt uw leven niet op wanneer u uw stofjas, aktetas of laptop definitief over de haag bonjourt, hoewel een enkeling het niettemin toch zo dramatisch lijkt te ervaren.

Vaste ingrediënten van deze cursus zijn: het zoeken naar een nieuwe levensstijl, het omgaan met het veranderende sociale netwerk, het balanceren tussen verplichtingen en vrije tijd en de onderlinge communicatie tussen de partners.

300 bedrijven in het klantenbestand

Het klantenbestand van Pensioen in zicht en Zomerspirit oogt heel divers. Tenminste als we Blooming-manager en agoge Corina Kalis – die deze pensioenarrangementen in grote mate mee hielp ontwikkelen – mogen geloven.

“De klemtoon ligt vooral op mensen die een verantwoordelijk functie hebben gehad,” legt ze gedreven uit. “Maar dat kan natuurlijk van alles zijn. Je vindt hier politiemannen, ambtenaren, onderwijzend personeel maar ook salesmanagers en zelfs een bepaald percentage zelfstandigen. Tenslotte gelden de problemen die het met pensioen gaan kunnen veroorzaken voor zowat alle beroepscategorieën. Maar de nieuwe mogelijkheden en de aangename kanten gelukkig ook. En dat is toch een aspect dat we zeker op de agenda willen plaatsen. Het is immers erg belangrijk om mentaal voorbereid te zijn op wat je gaat verliezen maar ook op datgene wat je gaat winnen. Het helpt bij het maken van de juiste keuzes.”

Blooming tracht met een reeks ‘specials’ maximaal rekening te houden met de specifieke professionele achtergrond van de deelnemers. Zo is er een afzonderlijke oriëntatieweek voor leidinggevenden en hoger kaderpersoneel. Thema’s die hier extra hoog op de agenda prijken, zijn: afscheid nemen van een verantwoordelijke functie, onderzoek naar de alternatieven op de markt voor senioren én de vaak ingrijpende veranderingen die plaatsvinden in relaties, netwerken en vrije tijd.

Geen wonder dat heel wat gereputeerde bedrijven hun afscheid nemende werknemers trakteren op een dergelijke cursus. Zo vinden we in het klantenregister ruim driehonderd bedrijfsnamen, waaronder Nuon, De Telegraaf, Gasunie, de bloemenveiling van Alkmaar, diverse provincieoverheden, Honeywell, de Nederlandse marine en zelfs een handvol Belgische bedrijven.

Special rond klassieke muziek

Sceptici en no-nonsensepersonen die dit soort cursussen doorgaans een hoog Bond-Zonder-Naam-gehalte toedichten, kunnen we geruststellen. In De Zandhoeve – het fraaie hotel in Bergen waar deze pensioenworkshops worden georganiseerd – ligt heus niemand languit op een tatami naar het geluid van bronstige walvissen te luisteren.

Integendeel. Wat hier wordt georganiseerd, oogt professioneel en wordt bovendien vakkundig ondersteund door een team gediplomeerde specialisten op juridisch, financieel, sportief en sociologisch vlak. In de praat- en discussiesessies – die meestal voor de middag op het menu staan – wordt niemand gedwongen zijn privé-leven te reveleren of heikele onderwerpen aan te snijden. Iedereen zegt wat hij kwijt wil en luistert met aandacht naar de ander. De groepssessie die wij van op een discrete afstand mochten meemaken, klonk zowel sereen, leerrijk als amusant. Gewoon een klein groepje ervaren vijftigplussers die relevante inzichten met elkaar uitwisselen, praten over praktische problemen en met een deugddoende portie humor brainstormen over de mogelijke manieren om deze problemen in de toekomst constructief aan te pakken.

Bovendien bleken we uitgerekend die week te gast te zijn op de ‘special rond klassieke muziek’, een oriëntatieweek die Blooming organiseert in samenwerking met de Holland Music Sessions. En dat vanaf 939 euro per persoon. Tijdens deze training komen thema’s aan bod zoals de balans opmaken na een werkzaam leven en het zoeken naar een nieuwe levensstijl. En dat met klassieke muziek die als een rode draad door de verschillende thema’s loopt. Zo kunnen de deelnemers verschillende concerten bijwonen in de buurt van Bergen, deelnemen aan masterclasses en luisteren naar beroepsmuzikanten die als gastdocent komen vertellen over hun muzikale passies.

Trouwens. Wie het niet op klassieke muziek heeft begrepen, kan op een ander tijdstip ook gewoon kiezen voor de ‘kunstspecial’. En dat in de reeks ‘Pensioen in zicht’. Tenslotte is Bergen zo’n beetje het Latem van de Noord-Hollandse kust, een fotogeniek dorpje waar tal van schrijvers, dichters, beeldhouwers en schilders zich vestigden. En voor u het ideale dorpje om u voor te bereiden op dat andere leven.

Dave Mestdach n

In Bergen-aan-Zee kunt u terecht voor tal van gespecialiseerde workshops en seminaries over ‘wat te doen na uw professionele carrière?’.

Als u met pensioen gaat, moet u mentaal voorbereid zijn op

wat u gaat verliezen, maar ook op

wat u gaat winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content