PDC PRODUCTS. DOOR HETE VUREN

Als de buitentemperatuur daalt, stijgt de bedrijvigheid in de zaak van Paul de Corte. Zijn vuurvaste lijm is momenteel te koop in zeven Europese landen.

“Je zou er versteld van staan hoeveel mensen er nog warm lopen voor de huiselijke gezelligheid van een kachel of haardvuur. ” Paul de Corte, drie jaar lang kachelverkoper op kommissie, zag begin de jaren tachtig dat de verkoop van kachels in België was gestegen tot bijna 300.000 stuks. Omdat deze eksemplaren, net als de 125.000 die ook nu nog jaarlijks een plaatsje veroveren in een Belgische huiskamer, om veiligheidsredenen regelmatig moeten worden hersteld en onderhouden, investeerde hij 500.000 frank in de produktie van gespecializeerde vuurvaste materialen.

De bvba PDC Products uit Halle handelt vooral in vuurvaste afdichtingskoorden, vervaardigd uit keramische vezels die bestand zijn tegen temperaturen tot 1300 graden, en de lijm om deze aan te brengen. Twaalf jaar geleden liet Paul de Corte zijn Thermocoll een vuurvaste lijm op basis van keramisch poeder en silikaten deponeren. Tegen alle verwachtingen in gingen er het eerste jaar al 20.000 tubes over de toonbank. Op dit ogenblik is de kaap van 250.000 al ruim overschreden.

PDC Products haalde verleden jaar een omzet van 12 miljoen frank, een resultaat dat dit jaar nog verbeterd kan worden. 60 tot 70 % van de verkoop vindt plaats tussen half augustus en eind december. “Tien jaar geleden stonden vrijwel alleen de kachelwinkels, waar ik als verkoper toch over de vloer kwam, in mijn klantenbestand. Momenteel wordt twee derde van mijn lijm geëxporteerd naar zeven Europese landen. Het is een klein wereldje, maar je moet op je hoede blijven en je produkt met hand en tand verdedigen. ” Al drie keer zag Paul de Corte zich genoodzaakt te procederen tegen fabrikanten van lijm waarvan de samenstelling verdacht dicht in de buurt kwam van Thermocoll.

PDC Products wordt ook steeds meer aangezocht door groothandels die de lijm kopen en deze dan onder eigen naam verpakken. Op verzoek kan de samenstelling van de lijm of de verpakking worden gewijzigd. Niet alleen de stevigheid, ook de kleur kan worden aangepast.

Inzake afdichtingskoorden heeft De Corte meer last van konkurrenten. Toch blijkt hij, met een produktie van 320.000 meter per jaar, de strijd nog altijd aan te kunnen. Het enige probleem waarmee Paul de Corte op dit ogenblik heeft af te rekenen, is dat zijn eenmansbedrijfje zelf uit zijn voegen begint te barsten. En de stukken aan elkaar lijmen, haalt hier weinig uit.

PAUL DE CORTE (PDC PRODUCTS)Voortdurend op zijn hoede voor namaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content