Pda: alles in één

De eenvoudige pda’s die alleen maar een agenda en een adresboek bieden, worden zeldzaam. Wifi, Bluetooth, telefoon, camera, alles wordt erin gestopt.

Het aantal functies neemt tegenwoordig zo snel toe dat het kiezen van een pda ( personal digital assis-tant) voor heel wat kopbrekens kan zorgen. Oorspronkelijk dienden die kleine toestelletjes met aanraakscherm vooral om persoonlijke gegevens te managen: een agenda, een adresboekje, e-mails en elektronische documenten. Tegenwoordig zijn ze uitgerust met camera’s, multimedia, allerhande communicatie en gps. De grens tussen pda en smartphone vervaagt. De prijzen variëren van 300 tot 700 euro. Wat krijgt u daarvoor?

Basisfuncties. Pda’s zijn echte computertjes, uitgerust met een aantal basistoepassingen die vaak uitgebreid kunnen worden. Ze bevatten in de eerste plaats een elektronische agenda, een uiterst complete database voor adressen, en mogelijkheden voor e-mailbeheer nadat u ze gesynchroniseerd hebt met de pc. Wordbestanden, Excelspreadsheets en PowerPointpresentaties kunt u op uw pda raadplegen, aanpassen, bewaren en bij uw terugkeer thuis of op kantoor weer op de pc zetten.

Draadloze verbindingen. De personal assistants bieden steeds vaker verbindingsmogelijkheden met andere apparaten, een lokaal netwerk of het internet. Dat kan nuttig zijn, maar het vereist wel een minimale infrastructuur of een investering in bijkomende uitrusting. Via Bluetoothtechnologie kunt u bijvoorbeeld direct vanaf uw pda printen, als ook uw printer met Bluetooth is uitgerust. Hetzelfde geldt voor draadloze toetsenborden, fotocamera’s en koptelefoons.

Draadloos internet via wifi zit steeds vaker ingebouwd. Via een draadloze router bij u thuis of een publieke hotspot (in luchthavens, fastfoodrestaurants, cafés…) kunt u eender welke website bezoeken. De lay-out van de sites gaat wel vaak verloren, tenzij ze speciaal geprogrammeerd zijn voor weergave op een pda. Google bijvoorbeeld kan geraadpleegd worden via www.google. com/pda. Zulke pda’s detecteren zelf welke wifiverbindingen beschikbaar zijn. Ze laten uw pda ook werken met uw gewone e-mailbox. De Palm TX bijvoorbeeld bevat het programma VresaMail, waarmee u uw toestel kunt configureren om e-mails te lezen en te beantwoorden nadat u hebt ingelogd op wifi.

Telefonie. De personal assistants ruimen steeds vaker veld voor hybride toestellen met verscheidene functies, een mengeling van pda en gsm (men heeft het dan over smartphones). Niet zelden is een pda tegenwoordig voorzien van gsm/GPRS-technologie, of zelfs van het nog snellere Edge of UMTS. U kunt dan ook telefoneren en een internetverbinding maken via uw gsm-operator. Daarvoor moet u wel een bijkomend abonnement nemen.

De hw 6900 van HP bijvoorbeeld combineert een gsm en een pda, met (als optie) ook nog eens gps en een fototoestel (1,3 megapixels). In ruil levert u in op de gebruiksduur van de batterij en op comfortaspecten zoals de omvang van het apparaat of het gebruiksgemak van de toetsen.

Batterijen. De meeste pda’s zijn uitgerust met lithium-ionbatterijen die in sommige gevallen – en in theorie – een autonomie tot achttien uur hebben. Functies zoals muziek, video, wifiverbindingen en Bluetooth vergen meer energie dan de basisfuncties. Het probleem wint aan belang bij toestellen die niet over een ROM-geheugen beschikken (maar die worden almaar zeldzamer) en waarbij de gegevens gewist worden als er zich een onderbreking voordoet.

Geheugen. Ook dit is een cruciaal element in de keuze van de pda die voor u het meest geschikt is. Voor basisoperaties volstaat 64 megabyte RAM, maar als u meer functies gebruikt, hebt u ook meer RAM nodig. Zowat alle pda’s bieden uitbreidingsmogelijkheden met geheugenkaarten. Er bestaan verschillende modellen van kaarten en het is misschien interessant om, wanneer u ook over andere toestellen beschikt die zulke kaarten gebruiken (zoals een digitale camera of een gsm), te opteren voor een gemeenschappelijk model.

CCh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content