Pas geboekt

In de decennia na de val van de Berlijnse Muur vond de grootste herverdeling van welvaart plaats sinds de industriële revolutie. De winnaars zijn de superrijken, maar ook de middenklasse van opkomende economieën in Azië. Zij profiteerden van de globalisering. De arbeiders- en de middenklasse van de ontwikkelde landen bleven verweesd achter. Het is een belangrijke drijfveer achter de recente opmars van populistische partijen en politici. Branko Milanovic ziet de verklaring voor de huidige instabiliteit in de groeiende welvaartsongelijkheid op nationaal niveau en in de afname van de ongelijkheid op wereldschaal.

Branko Milanovic, Wereldwijde ongelijkheid, Spectrum, 2017, 333 blz., 29,99 euro

Colombia 1983. De journaliste Virginia Vallejo begint een affaire met de politicus Pablo Escobar. Er volgt een periode van glamour en geluk, maar ook van verdriet en schaamte. Escobar was ook een crimineel die schatrijk werd met de cocaïnehandel. Op 2 december 1993 werd hij bij zijn arrestatie neergeschoten. Vallejo werd na Escobars dood een paria, kreeg bedreigingen van andere drugskartels en vluchtte naar de Verenigde Staten. Nu heeft ze haar memoires klaar over haar leven met Escobar.

Virginia Vallejo, Ik was de vrouw van Escobar, Xander, 2017, 397 blz., 22,50 euro

Alle sociale interactie is gebaseerd op dezelfde principes: we willen allemaal aandacht, begrip en steun. Als je dat beseft, kun je klanten verleiden en een langdurige relatie met ze onderhouden. Je houding bepaalt het gevoel dat de klant overhoudt aan het contact. Dat gevoel bepaalt of hij terugkomt, is de stelling van bioloog Patrick Van Veen.

Patrick Van Veen, Verliefd op je klant, Business Contact, 2017, 152 blz., 19,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content