‘Partner voor alle afdelingen’

DANIELLE KNOTT "Het heeft geen zin artificiële intelligentie tegen te houden."

Danielle Knott werkt al twintig jaar voor Carmeuse, het op één na grootste kalkbedrijf ter wereld, dat actief is in twintig landen. Ze begon er als bedrijfsjurist, maar stond al snel mee aan de wieg van een afdeling die de human relations van de groep overkoepelt.

Met een vader die ingenieur was bij Mobile Oil, zag de jonge Danielle Knott veel van de wereld. Ze studeerde aan middelbare scholen in Londen en New York, maar haalde haar diploma rechten in eigen land, aan de ULB. Uiteindelijk werkte ze niet lang als jurist: even in familierecht en kort als bedrijfsjurist bij Carmeuse. Maar bij het nummer twee in kalk vond ze wel haar definitieve weg. CEO Dominique Collinet vroeg haar een leemte in de groep te vullen: de oprichting van een centrale koepel in België die de human resources van alle filialen zou beheren. Carmeuse heeft 90 locaties verspreid over 20 landen.

“Tot 2000 was geen enkele coördinatie tussen de landen”, zegt Danielle Knott, chief human resources officer bij Carmeuse. “En dus ook geen allesomvattend beleid. Vandaag zijn veel projecten wereldwijd georganiseerd: het belonings- en bonussenbeleid, de opleiding van werknemers, de werving enzovoort. Ik heb ook gewerkt aan de training van onze topmanagers. Zo kunnen ze vooruitgang boeken in het bedrijf, en dat is cruciaal voor de motivatie.”

Overtuigen en uitleggen

Het was een hele klus om een hr-dienst op te zetten die rekening hield met alle culturen en nationaliteiten. “Die diversiteit is een rijkdom en maakt mijn werk spannend, maar ook ingewikkeld”, zegt Danielle Knott. “We moeten op elk moment de toegevoegde waarde aantonen van wat we doen, en we moeten overtuigen. Om dat te bereiken, moet je je onderdompelen in al die culturen. Daarom ben ik ook altijd naar ergens onderweg. Het was niet eenvoudig onze plannen wereldwijd in te voeren. Maar tegenwoordig kent iedereen mij. De meeste mensen met wie ik werk, heb ik ook zelf gerekruteerd. Dat maakt het eenvoudiger. Ik ben er trots op dat onze afdeling een echte partner is geworden voor al onze operationele afdelingen.”

Carmeuse heeft veel kleine vestigingen. Dat maakt het personeelsbeleid ingewikkelder

Werken met verschillende culturen heeft voordelen. Danielle Knott organiseerde bijvoorbeeld een wereldwijde hackathon om ideeën van iedereen te horen over talentontwikkeling, communicatie of prestatiebeheer. En nu de digitalisering en kunstmatige intelligentie de wereld veranderen, wil ze met haar afdeling ook op die trein springen.

“Die evolutie beïnvloedt zowel onze business als onze human resources. Het heeft geen zin de artificiële intelligentie tegen te houden, want ze zal zich hoe dan ook opdringen. Dan kunnen we beter een voorloper zijn. Ik wil graag een chatbot (een robot die standaardvragen kan beantwoorden, nvdr) ontwikkelen voor alle repetitieve administratieve problemen, en een systeem waarmee ik onze werving wereldwijd kan standaardiseren en verfijnen. Cv’s uitpluizen of vakantieaanvragen beantwoorden is geen boeiend werk. De toegevoegde waarde van een hr-medewerker ligt elders: in de ontwikkeling van de medewerkers en het opzetten van manieren om jong talent aan te trekken, zoals een samenwerking met scholen.”

Danielle Knott leidt niet alleen honderd mensen in de hr-afdeling, ze is ook een van de vijf leden van het directiecomité van de groep. Ze heeft haar zeg in alle strategische beslissingen van het bedrijf. En alsof dat nog niet genoeg was, is ze ook de CEO van TECforLime, een engineeringdochter die alle vaardigheden van Carmeuse openstelt voor interne en externe klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content