Parendans rond PostNL

PostNL is een gewilde bruid. Royal Mail uit Groot-Brittannië heeft het Nederlandse postbedrijf een tijdje geleden het hof gemaakt. Ook bpost steekt zijn interesse niet onder stoelen of banken. Die belangstelling geeft het aandeel van PostNL een speculatief tintje, wat de echte optiebelegger wellicht niet is ontgaan. Maar PostNL is ook om andere redenen interessant. Vanaf 2017 mag opnieuw een dividend worden verwacht. En wat voor een: er is sprake van een dividendrendement van 7 procent of zelfs meer. Dat zou de interesse van dividendbeleggers kunnen aanwakkeren. Kortom, PostNL komt in aanmerking voor een haussestrategie met opties.

Defensieve callspread

Koop call mrt 2017 4 @ 0,43 EUR

Schrijf call mrt 2017 4,5 @ 0,20 EUR

Bij deze combinatie betaalt u 43 euro voor het recht om tot de derde vrijdag van maart 2017 honderd aandelen van PostNL te kopen tegen 4 euro per aandeel. Tegelijk ontvangt u 20 euro, omdat u de plicht hebt tot dezelfde datum dezelfde aandelen te verkopen tegen 4,5 euro. Die defensieve strategie kost u 23 euro (43 – 20). Dat is tegelijk het maximumbedrag dat u kunt verliezen als de aandelenkoers gelijk blijft of onder het huidige niveau zakt.

De maximale opbrengst bedraagt 50 euro (450 – 400). Daarvan moet u de kostprijs van de combinatie (23 euro) aftrekken. Rest dus 27 euro. Die winst behaalt u als de koers tot 4,5 euro klimt. Het lijkt op het eerste gezicht niet enorm veel, maar bedenk dat uw inzet in dat geval toch meer dan verdubbeld is (van 23 tot 50 euro). Met het aandeel zelf zou u in dat geval slechts 12,5 procent winst boeken. De optiestrategie levert 117 procent op. U telt de winst uit zodra de koers stijgt boven 4,23 euro.

Agressieve turbocombinatie

Koop call mrt 4 @ 0,43 EUR

Schrijf put mrt 4,2 @ 0,44 EUR

Is de vorige combinatie iets te braaf naar uw zin, dan kunt u overwegen deze turbo in uw portefeuille te steken. U betaalt 43 euro voor de call, maar u ontvangt tegelijk 44 euro voor de geschreven put. U hoeft dus niets te investeren. Zo’n combinatie levert een grote winst op, als het aandeel van PostNL in waarde stijgt, zoals verwacht.

Bij een koers boven 4,2 euro loopt de put waardeloos af. De ontvangen premie mag u houden. De gekochte call is dan minstens 20 euro waard. Het kan ook veel meer zijn, zelfs onbeperkt meer, als de aandelenkoers ver boven 4,2 euro stijgt. Er ontstaat echter een groot probleem als de koers van het aandeel onder 4 euro begint te zakken. Maar dat verwacht een optiebelegger die deze strategie opzet uiteraard niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content