Paradijs van de nieuwbouw

Er staan niet minder dan 27 projecten op stapel in het Lloret de Mar van de Belgische kust. Maar niet op de volgebouwde dijk. Het is speuren naar plekjes met een toekomst.

De markt is wat afgezwakt,” stelt notaris Jean-Louis Sabbe vast. “Sinds het einde van 2006 is het aantal transacties gedaald, vooral van nieuwbouwappartementen. Die stagnatie wordt verklaard door het overaanbod aan projecten, al is er sinds twee of drie maanden toch sprake van een zeker herstel.”

Het ‘volkse’ Blankenberge gaat rustig zijn gangetje. Volgens de cijfers van de FOD Economie zijn de prijzen voor appartementen er in 2006 met 10 % gestegen om zo de grens van 200.000 euro te bereiken. De dijk is bijna volledig volgebouwd. Toch heeft projectontwikkelaar Versluys nog een plekje gevonden op de zeedijk, net naast het casino, om er de residentie Eden neer te planten. Daarin komen op tien verdiepingen appartementen met twee of drie slaapkamers. Voor zo’n appartement met drie slaapkamers wordt een prijs van 450.000 euro naar voren geschoven.

“Blankenberge is en blijft een badplaats voor gezinnen,” legt Jean-Louis Sabbe uit. “Tenzij je absoluut iets op de dijk wilt, vind je hier nog appartementen met een slaapkamer voor 120.000 tot 150.000 euro.” Op de dijk zelf is het uiteraard een ander verhaal, ook al wordt een en ander genuanceerd door Bart Vandemoortele, de baas van het agentschap Immo Marina. “Ook daar stagneren de prijzen en zitten we nu aan prijzen tussen 250.000 en 350.000 euro,” zegt hij.

Een bijzonderheid in Blankenberge is dat de eerste lijn niet alleen de dijk maar ook de jachthaven omvat. Recht tegenover de haven, in de Franchommelaan bijvoorbeeld, heb je dan wel geen zeezicht, maar wel een ruim terras aan de zonnekant. De prijzen zijn er dan ook vergelijkbaar met die op de dijk. Ter illustratie: in het nieuwe project Residentie Jachthaven (fase 2), tegenover de haven maar aan de andere kant van de kom, kost een appartement van 100 vierkante meter met twee slaapkamers 280.000 euro.

Zoeken bij de drie ‘spots’

Op de secundaire assen wordt intussen een indrukwekkend aantal gebouwen gerenoveerd. Dat vormt allicht een uitweg voor de wat minder gevulde portefeuilles. In Blankenberge komt het er vooral op aan om een ligging te vinden in de buurt van de drie belangrijkste spots: de dijk, de haven en het station.

“Een echte hotspot is op dit ogenblik het tracé van het station via de De Troozlaan naar de Ruzettelaan, op een steenworp van het strand,” zegt Bart Vandemoortele. Daar vind je een heel arsenaal nieuwe en gerenoveerde residenties. Voor een appartement met twee slaapkamers beginnen de prijzen daar bij 175.000 euro.”

Niet alleen de appartementen maar ook kleine eengezinswoningen zijn sterk in waarde gestegen op een jaar tijd. “Er worden heel wat eengezinswoningen verkocht op de lokale markt,” stipt Sabbe aan. “Een rijhuis met een kleine tuin kost ongeveer 200.000 euro. Voor een bel-etage moet je rekenen op een meerprijs van 50.000 tot 100.000 euro.”

De villaverkoop daarentegen is zwak en dat vertaalt zich in een prijsdaling van de referentieprijs met ongeveer 10 % tot 275.000 euro. Misschien een goed koopmoment.

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content