Pallieter

Voor liefhebbers van de ‘Damse keuken’, van garnaalkroket, paling in het groen en entrecote wacht de nieuwe Pallieter.

paling in het groen en entrecote wacht de nieuwe Pallieter.

De bewoners van Brussel gaan naar Jezus-Eik als ze ‘op de buiten’ willen gaan eten, de Gentenaars trekken op zonnige uren naar Sint-Martens-Latem en de Bruggelingen naar Damme. Drie bekende Brugse horecaondernemers vestigden zich kort na elkaar in Damme en zorgden voor een heropleving van het ministadje. De belangrijkste bijdrage aan deze ‘revival’ leverden Caroline en Philip Traen. De twee verdienden hun sporen in Brugge: zij waren jarenlang de drijvende krachten achter het gerenommeerde restaurant het Bourgondisch Cruyce en het hotel Old Amsterdam. Na de verkoop van beide bedrijven was het de bedoeling om tot rust te komen in het landelijke Damme. De aankoop van Pallieter zorgde er evenwel voor dat ze dat scenario moesten herzien. De ‘nieuwe’ Pallieter heropende op 19 februari en vanaf de eerste dag liep het er storm, zodat de eigenaars weer volop in de weer zijn om alles in goede banen te leiden.

Het restaurant ligt aan de markt, naast het stadhuis en schuin tegenover de brug over de Damse vaart. Het pand werd grondig opgeknapt. De baksteengevel is smetteloos wit en contrasteert aangenaam met de rood geverfde raamkozijnen en de rode dakpannen. Binnen wacht een modern landelijke inrichting. De obers lopen er in brasserie-ornaat.

De spijskaart is een ode aan de Damse keuken. Het repertoire is voorspelbaar en geënt op het succes van de nabijgelegen eetfabriek Siphon. Geen gastronomische hoogvliegerij in Pallieter, wel dagvers bereide ‘evergreens’ uit de burgerkeuken, zoals garnaalcocktail (11 euro), halve kreeft ‘Belle Vue’ (18,50 euro), gebakken zeetong (24,50 euro), gebakken kabeljauw met mosterdroomsaus (17 euro), tournedos Archiduc (21 euro), haantje in rode wijnsaus (12 euro) en zelfs een nostalgische ‘crèpe’ Mikado (5 euro). Voor de uren tussendoor is er een kleine kaart, want Pallieter is behalve restaurant ook tearoom.

Wij kwamen op een drukke, doordeweekse avond en zwichtten voor de succesnummers: garnaalkroketten, net gepresenteerd, maar met te log beslag en versierd met bros gefrituurde peterselie (11 euro) en correct gestoofde paling in plat gekookt groen met, naar onze smaak, te weinig zuring (18 euro). Moderne koks pureren het kruidenboeket net voor het opdienen: zo blijven parfum en smaak optimaal bewaard. Als hoofdgerecht was er entrecote: met zorg gebraden en in plakken gesneden smakelijk Belgisch vlees, aan tafel gebracht met prima bearnaisesaus, slappe frieten (het was het tussenseizoen voor de aardappel) en een verzorgde salade (18 euro). Deze nostalgische burgermaaltijd werd afgesloten met rood fruit in zijn coulis, opgediend met ijs en slagroom (6 euro).

De glazen werden die avond gevuld met een evenwichtige en zuivere Pinot Blanc van Trimbach ’99 (23 euro) en een overweldigende Cabernet Sauvignon, Exclusive Estate Wine Elderton Barossa uit Australië, met net iets te veel van alles (38 euro).

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content