Palladio

Wie denkt dat er in een restaurant met de naam “Palladio” ook Italiaans wordt gegeten, heeft het verkeerd voor. Het decor mag dan al Venetiaans zijn, deze keuken is ontegensprekelijk Frans.

Lezer Stefaan Swimberghe was er vroeg bij om de kwaliteiten van het Hasseltse restaurant Palladio te signaleren. “Een prachtig interieur, een verzorgde bediening, fantastische wijnen en een vijfgangenmenu met een diversiteit aan fijne gerechten typeren dit restaurant,” aldus Swimberghe.

Wij reserveerden (vanzelfsprekend onder een andere naam) een tafel in Palladio, trokken naar Hasselt en vonden het restaurant achter het zogenaamde Hemelrijk, een tehuis waar in vroegere tijden kinderen uit arme gezinnen werden achtergelaten. Wij werden vriendelijk onthaald, maar waren de enige bezoekers. Het was maandagavond en Hasselt lag er uitgestorven bij.

Palladio is genoemd naar Andrea Palladio, de architect die Vicenza vierhonderd jaar geleden een andere gedaante gaf. Het door kaarslicht verlichte Venetiaanse decor is een ode aan de Italiaanse bouwmeester. Wij dachten dat er in een restaurant met zo’n interieur en zo’n naam Italiaans zou worden gegeten. Ten onrechte. Eigenaar Jan Martens kwam – gekleed in een ruitjeshemd – de spijs- en wijnkaart brengen, en die was duidelijk Frans geïnspireerd. Succesnummers zijn: duo van in huis gemaakte ganzenlever met aspic van Sauterne (650 frank), slaatjes van kreeft en vers fruit met een rozenvinaigrette (690 frank), gegrilde kreeft Palladio (1200 frank) en nootjes van Limburgs reefilet met Mechels witlof in een sausje van Maury (890 frank).

In afwachting van het voorgerecht verscheen een uitgebreide reeks verzorgde verrassingshapjes: aspergesoep, kreeftenmousse, blokjes ganzenlever, tortellini gevuld met kaas… Als voorgerecht kregen we carpaccio van runderhaas, geserveerd op een glazen bord met gemengde kruidensalade en een koekje van Parmezaanse kaas: lekker en mooi afgewerkt, maar een extra scheutje olijfolie was op zijn plaats geweest (490 frank). Het glas werd gevuld met een château Roc de Cambes, een indrukwekkende karakterwijn uit de Côtes de Bourg ’92 (990 frank per halve fles). Als hoofdgerecht was er krokant gebakken kalfszwezerik in een heerlijke saus op basis van prachtige porto Quinta do Passodouro, gemaakt door de in Hasselt woonachtige wijnproducent Bohrmann (850 frank).

Jan Martens heeft veel horeca-ervaring en wist zijn Palladio onder te brengen bij de top uit de middenklasse. Versheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding vormen zijn motto. Aan het fornuis staat vriendin Vera Bullen.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content