Pairi Daiza: weerspiegeling van de visie

Vroeger: Paradisio

Nu: Pairi Daiza

Wat? Een nieuwe naam en een nieuwe visuele identiteit

Betekenis. “Het woord ‘paradijs’ komt van pairi daiza, dat in het Oudperzisch ‘gesloten tuin’ betekent. Het is dus een etymologische terugkeer naar de bron”, verklaart Eric Domb, de baas van Pairi Daiza.

Bedoeling van de wijziging. Aanvankelijk was Paradisio een vogelpark. Maar onder leiding van Domb maakte het project een enorme evolutie door. Er kwam een Chinese tuin, een Indonesische tuin… Het park verwelkomde ook andere dieren, zoals olifanten. Domb is hartstochtelijk met zijn park bezig en heeft het altijd al een spirituele dimensie willen geven. Volgens hem klopte de naam Paradisio niet langer met de evolutie die het park doormaakte, al kon het merk Paradisio duidelijk op heel wat sympathie rekenen.

Verloop van de wijziging. “Ik was in Fez toen de naam Pairi Daiza plots als een evidentie in me opkwam”, herinnert Domb zich. Bij de naamswijziging van zijn park volgde hij gewoon zijn gevoel: geen brainstorming, geen panel, geen enquête, geen bureau. “We hebben altijd op die manier gewerkt, zoals kunstenaars. We creëren iets en hopen dat het publiek zal volgen.”

Marketing. In 2010 bestonden beide namen naast elkaar. Het park gebruikt in zijn communicatie de slogan “Het paradijs op aarde voor weldra, Paradisio wordt Pairi Daiza”. In 2011 zal de naam Paradisio geleidelijk verdwijnen en het park alleen nog Pairi Daiza heten.

Probleem. Het publiek heeft bijzonder scherp gereageerd op de wijziging. “Ik geef toe dat ik onderschat heb hoe sterk de mensen gehecht waren aan de naam Paradisio”, reageert Domb. De mensen begrijpen niet waarom een succesvolle naam moet wijken voor een naam die ze niet makkelijk kunnen uitspreken. Maar hebben ze het park daarom links laten liggen? “Wij telden in 2010 minder bezoekers dan in 2009”, aldus Eric Domb. “Al ligt de verklaring vooral bij het slechte weer, het gebrek aan nieuwigheden en de vele werven.”

Wat vindt expert Douglas Geddes? “Ik begrijp waarom de wijziging werd doorgevoerd, maar wellicht heeft het publiek nu onvoldoende aanknopingspunten. De naam verandert, maar lijkt toch sterk op de vorige. Een valse breuk die nogal wat verwarring schept.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content