De verzekeraar P&V ontstond in 1907 onder de naam La Prévoyance Sociale / De Sociale Voorzorg (PS), onder impuls van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). Aanvankelijk was de Sociale Voorzorg vooral actief in levensverzekeringen, maar gaandeweg dekte de maatschappij alle risico’s, en groeide ze uit tot een belangrijke speler op de Belgische verzekeringsmarkt.

In 1993 verdween het sociale uit de merknaam, en werd de maatschappij herdoopt in Prévoyance & Voorzorg (P&V). Vandaag profileert P&V zich nog altijd als een sociale en vooral klantgerichte verzekeraar. Een coöperatieve verzekeraar bovendien, waar de leden-eigenaars nauw betrokken zijn bij de strategie van de coöperatie. Die leden-eigenaars, dat zijn de Algemene Centrale en de Metaalcentrale van het ABVV, de Vlaamse en Franstalige socialistische mutualiteiten, en de coöperatieve beweging.

In 2004 creëerde P&V twee maatschappijen die exclusief samenwerken met makelaars: Vivium en Vivium Life. Dat gebeurde na de overname van een gedeelte van de activiteiten van Zurich Financial Services. In september 2007 nam P&V de verzekeringsactiviteiten via het makelaarskanaal en het Employee Benefits-segment over van ING Insurance België. Uit de fusie van ING Insurance, Vivium en Vivium Life ontstond een nieuwe maatschappij: Vivium – de derde Belgische maatschappij die met makelaars werkt.

Structuur

– P&V Verzekeringen: verkoopt zijn verzekeringen Leven en Niet-Leven via een net van exclusieve agenten

– P&V Luxemburg: filiaal van P&V in het Groothertogdom Luxemburg. De distributie van verzekeringen verloopt via een net van exclusieve agenten en door enkele makelaars

– P&V Gemeenschappelijke Kas: onderlinge vennootschap voor de verzekering van arbeidsongevallen

– P&V Herverzekering: herverzekeringsmaatschappij

– Vivium: verkoopt zijn verzekeringen Leven en Niet-Leven via een makelaarsnet

– Actel: verkoopt zijn verzekeringen Niet-Leven direct aan de verzekerden via het internet, via affiniteitengroepen en via netten van automerkenhouders

– Piette & Partners: verkoopt zijn verzekeringen Niet-Leven via een net van makelaars. Bevindt zich in Kortrijk, en is hoofdzakelijk gericht op Oost- en West-Vlaanderen

– Arces: verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in rechtsbijstand. Werkt met makelaars en bevindt zich in Namen

– Euresa-Life: levensverzekeringsmaatschappij gevestigd in het Groothertogdom Luxemburg. Verkoopt zijn producten in verschillende Europese landen – via de vrije dienstverlening – door middel van een net van financiële adviseurs.

Andere belangrijke participaties

P&V en verschillende van zijn filialen zijn lid van de vzw’s van de groep HDP, die vooral actief is via drie entiteiten:

– HDP sociaal secretariaat

– HDP SVF (sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen)

– HDP KBF (kinderbijslagfonds)

P&V bezit een rechtstreekse en onrechtstreekse participatie van 49,2 % in de Groep Multipharma, een coöperatieve vennootschap die 242 apotheken en 18 parafarmaceutische winkels groepeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content