Overheidspapier hier

Er zit nog altijd rendement in overheidsobligaties van goede kwaliteit, zeggen de beheerders van het fonds Legg Mason Brandywine Global Fixed Income.

Een belegging in een financieel product dat focust op overheidsobligaties lijkt achterhaald in deze tijden van zeer lage rente. Toch is het fonds Legg Mason Brandywine Global Fixed Income, dat vier Morningstar-sterren heeft, er de jongste vijf jaar in geslaagd een gemiddeld jaarrendement van 7,6 procent te halen. Sinds begin dit jaar is de waarde met ruim 10 procent gestegen.

Stijgingspotentieel

Jack McIntyre en de twee andere fondsbeheerders zijn daarvoor op zoek gegaan naar diversificatie in de Europese periferie (vooral Italië), Australië en de opkomende markten. “Wij hebben ons geherpositioneerd op obligaties uit de groeilanden, omdat die zeer laag gewaardeerd zijn”, aldus McIntyre. Hij is vooral geïnteresseerd in Mexicaanse obligaties vanwege de structurele hervormingen die dat land doorvoert. “Zo kun je inzetten op de Amerikaanse groei, met meer stijgingspotentieel.”

Maar de beheerders hebben geen onbeperkte bewegingsvrijheid. Ze kunnen maximaal een vijfde van de beheerde activa beleggen in obligaties met een rating lager dan A- uit landen buiten de referentie-index. De portefeuille bevat ook geen bedrijfsobligaties — een segment dat de beheerders op dit moment te duur vinden.

Als we de Europese periferie buiten beschouwing laten, zit er weinig papier uit de eurozone in de portefeuille. McIntyre: “De Europese Centrale Bank moet krachtiger optreden en vermijden dat haar balans krimpt, zoals de afgelopen jaren het geval was. Op een gegeven moment zal ze moeten beginnen met het opkopen van overheidsobligaties, omdat het opkopen van ABS of covered bonds niet zal volstaan om meer liquiditeit te creëren op de markt.”

McIntyre vindt ook dat Duitsland een ruimer begrotingsbeleid moet voeren, meer bepaald door zijn infrastructuuruitgaven te verhogen. “Bovendien is de lage rente geen stimulans om hervormingen te stimuleren. Als de Franse rente 5 procent zou bedragen, zal de drang om in Frankrijk hervormingen door te voeren ongetwijfeld veel groter zijn.”

Amerika boven

De Verenigde Staten zijn het sterkst vertegenwoordigd in de portefeuille. Jack McIntyre blijft positief over Amerikaanse overheidsobligaties, “op voorwaarde dat de Fed haar basisrente lichtjes verhoogt”. De beheerders kunnen ook inzetten op valuta’s of inspelen op een stijging van de rente in landen die kwetsbaar zijn.

“We blijven uitgaan van een verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar vanwege de verschillen in het monetaire beleid aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Als de inflatie in Europa niet stijgt, is het zelfs denkbaar dat we geleidelijk aan evolueren naar een pariteit tussen de dollar en de euro”, denkt McIntyre.

“Wij verwachten bovendien niet dat een sterke dollar de Amerikaanse groei afremt, omdat ook de prijzen van de geïmporteerde grondstoffen zullen dalen. De impact op de concurrentiekracht blijft zo beperkt.”

Legg Mason Brandywine Global Fixed Income

– Isin-code: IE00B23Z8X43

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content