Overgewicht van Tessenderlo Group

Het is natuurlijk een luxeprobleem, maar het gewicht van Tessenderlo Group begint weer richting 5 % te evolueren, hoewel we al een stukje van onze positie hadden verkocht. Dat overgewicht is een gevolg van de fenomenale koersklim van de jongste weken en maanden, onder meer na de koersdoelverhoging tot 40 EUR door Petercam. Alleen vanwege dat overgewicht verkopen we 50 aandelen van Tessenderlo. Die herinvesteren we onmiddellijk in Vale, waarvan de koers na een sterk herstel weer is teruggevallen. De afgelopen weken werden de dividenden van Fagron en DSM betaalbaar.

Nieuwe vergelijkingsbasis

Alle vergelijkingen lopen ergens mank, maar we hebben begrip voor de opmerkingen die we de jongste tijd kregen over de MSCI World-index als vergelijkingsbasis voor de voorbeeldportefeuille. Het gaat om een index in Amerikaanse dollar (USD). De Amerikaanse munt is fors gestegen tegenover de euro (EUR), wat niet tot uiting komt in de indexstand.

Om de vergelijking dichter bij de voorbeeldportefeuille te halen, reduceren we het belang van de MSCI World-index (wereldaandelen) tot een derde van de vergelijkingsbasis. We bouwen een eigen referentie-index, die beter de samenstelling van de voorbeeldportefeuille weergeeft, door ook met een derde van de prestatie van de Bel-20-index (Belgische aandelen) te vergelijken, naast een derde van de performance van de Eurostoxx50-index (Europese waarden).

SABMiller: dankzij de frisdranken

Biergigant SABMiller is erin geslaagd beter dan verwachte jaarresultaten voor het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 31 maart) te presenteren. Ondanks het feit dat het verkochte biervolume stagneerde op 246 miljoen hectoliter. Ironisch genoeg kwamen de beter dan verwachte cijfers er dankzij de 8 % hogere verkoop van frisdranken, tot 70 miljoen hectoliter. De groepswinst kwam uit op 4,83 miljard USD, amper meer dan de 4,82 miljard USD. Maar de bedrijfskasstroom op groepsniveau lag wel 6 % hoger dan in het boekjaar 2013-2014 en zat met 6,37 miljard USD boven de gemiddelde analistenschatting van 6,23 miljard USD.

SABMiller blijft in de voorbeeldportefeuille, omdat de komende maanden rond het concern wellicht iets zal gebeuren (grote overname of overgenomen worden). We hebben al een stukje winst genomen op deze positie. Voor de rest wachten we, zolang de resultaten meevallen, de verdere ontwikkelingen af (rating 2A).

Ganger Rolf: meevallende cijfers

De Noorse holding Ganger Rolf is de referentie-aandeelhouder van Fred Olsen Energy (offshore boorinstallaties), van Fred Olsen Renewables (windparken, vooral in Schotland), Fred Olsen Ocean (gespecialiseerde schepen voor installatie van windparken op zee) en Fred Olsen Cruise Lines (cruiseschepen). Na een moeilijk 2014 kondigt dit jaar zich beter aan. De winst in de eerste drie maanden bedroeg 208 miljoen Noorse kronen (NOK) of 6,2 NOK per aandeel, tegenover amper 39 miljoen NOK (1,1 NOK per aandeel) in het eerste trimester van vorig jaar.

De vier participaties deden het in de periode januari-maart 2015 beter dan in dezelfde periode van 2014. Fred Olsen Energy zag het nettoresultaat van 144 naar 547 miljoen NOK herstellen. Zelfs op basis van de lage beurskoers van Fred Olsen Energy komen we op een zeerconservatieve waarde van 124 NOK per aandeel (onderwaardering van 43 %). Bovendien krijgen we eind van de maand nog een dividend van 3 NOK per aandeel (4,2 % bruto) uit betaald (rating 1B).

GANGER ROLF NOTEERT MET EEN KORTING VAN 43 % TEN OPZICHTE VAN DE INTRINSIEKE WAARDE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content