Outsourcing zorgt voor gestage groei

De grote ICT-groepen en enkele tientallen kleinere dienstverleners zullen profiteren van de outsourcingcontracten.

De sectororganisatie Agoria ICT blijft bij een groeiverwachting van 4 tot 5 % procent voor de informatica- en telecombranche, net zoals in het voorbije jaar. “Er is een zeer sterke correlatie tussen de groei in de ICT-sector en de algemene investeringscyclus. Dat weten we uit ervaring,” zegt Patrick Slaets van Agoria ICT. De Nationale Bank voorziet in haar jongste prognose dat de investeringen door de ondernemingen met 4,8 % procent zullen groeien, iets lager dan de 5,8 % die voor 2006 is vooropgesteld en op hetzelfde niveau als de investeringen in 2005. Ook EITO, het Europese observatorium voor de ICT-industrie, heeft in oktober zijn verwachtingen nauwelijks herzien. Al bij al zijn dat goede vooruitzichten voor een sector die in 2002 en 2003 inkromp en pas in 2005 een echte kentering zag. In 2005 lag de toegevoegde waarde van de sector op 11,3 miljard euro, volgens de Nationale Bank en Agoria ICT.

De groei blijft voor het grootste deel afkomstig van outsourcingcontracten, voorspelt Slaets. “Onze klanten kunnen efficiënter werken door een aantal informaticaproblemen uit te besteden. Ze worden zich daar meer en meer van bewust. We hebben daarin nog een grote achterstand op Scandinavië, de Angelsaksische landen en Nederland, maar we maken toch vooruitgang. Natuurlijk betekent outsourcing ook dat een aantal activiteiten zich uit België verplaatst, maar anderzijds laat het specialisatie toe. Gemiddeld zal de evolutie positief zijn.”

In de praktijk zullen het dus de grote groepen zijn – IBM, HP, Logica CMG, EDS, Atos Origin, Getronics – en twintig à dertig kleinere integratoren en dienstverleners die van die evolutie gaan profiteren. Multidisciplinaire netwerken verbinden content, operaties en de bedrijfsinformatiestroom. Dat hebben we lang voorspeld, nu komt het er. Dat moet positief zijn voor de sector, al rekenen we niet op de grote groei uit de jaren negentig. Volgens Patrick Slaets kwamen er vorig jaar netto ongeveer 2000 banen bij in de ICT-sector. Die kwamen vooral op rekening van de informatica (ongeveer 60.000 werknemers). “Als de groei tegen 4 tot 5 % doorgaat, verwachten we een verdere nettotoename. Het aantal vacatures voor informatici zal in dezelfde ordegrootte van 2006 blijven (in mei waren er 13.000), waarvan 4000 tot 5000 voor de ICT-bedrijven. Dat kan je afmeten aan de lijsten in Vacature, IT Professional en andere bladen.” In de telecombranche verwacht hij weinig verandering. Daar blijft de tewerkstelling al sinds de jaren negentig lichtjes boven 30.000 banen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content