Oud papier met waarde

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het zijn hoogdagen voor de verzamelaars van oude papieren effecten. Op vrijdag en zaterdag organiseert het Centrum voor Scriptofilie een openbare veiling in Brussel. Zondag vindt een ruilbeurs plaats.

” Vrijdag veilen we de mooiste collectie ooit uit Frankrijk, met zo’n vijfhonderd effecten”, zegt Mario Boone, de zaakvoerder van het Centrum voor Scriptofilie. “Zaterdag gaan er 1500 loten onder de hamer. Er zit een aandeel van Banque d’Outremer tussen, die de buitenlandse activiteiten van Belgische bedrijven van Congo tot China financierde. De illustratie is van de kunstenaar Constant Montald. De startprijzen schommelen tussen 50 en 2000 euro. Het duurste stuk is een Frans aandeel van een slavenhandelaar van de 18de eeuw. De startwaarde hebben we op 20.000 euro geschat.”

Alternatieve belegging

Voor Mario Boone is scriptofilie een passie, op het kruispunt van economie en geschiedenis. Hij begon als tiener aandelen van voetbalclubs te verzamelen. “Ik heb een verzameling oude effecten, maar ik houd werk en privé strikt gescheiden”, benadrukt Boone. “Onze klanten zijn verzamelaars, maar alle soorten verzamelstukken zijn in zekere zin alternatieve beleggingen.”

“Het is wel moeilijk te voorspellen hoeveel een investering gaat opbrengen. Wie begin jaren negentig Russische effecten op de kop kon tikken, kan misschien terugkijken op een rendement van 500 procent. Maar de waarde kan evengoed stabiel blijven, of zelfs dalen. Ik heb de indruk dat het een soort stijgende golfbeweging is. Het is nog een jonge hobby. In de jaren tachtig waren er enkel verzamelaars in West-Europa en de Verenigde Staten. De jongste jaren zijn er verzamelaars uit Oost-Europa en Azië bij gekomen.”

Volgens Boone zijn er twee types verzamelaars. De regionale scriptofielen gaan op zoek naar effecten die verband houden met het verleden van hun land. “Voor België spreken we dan vaak over de steenkoolmijnen, de aanleg van spoorwegen en de Generale Maatschappij. De Belgen hebben ook overal ter wereld tramlijnen aangelegd, met de financiering van baron Empain.” Daarnaast zijn er verzamelaars die op zoek gaan naar alles wat te maken heeft met een bepaald thema, zoals de autosector of casino’s.

Volgens Boone is er weinig namaak in oude effecten. Boone: “De jongste tijd komen er soms vervalsingen uit China, maar dat is heel zeldzaam en het is zo duidelijk dat die effecten namaak zijn dat je ze er zo uithaalt.” Voor beginnende verzamelaars raadt Boone aan dat ze lid worden van een vereniging, om te leren van de ervaringen van andere verzamelaars. “Verder komt het erop aan veel te lezen.”

Vondsten

Het gebeurt nog geregeld dat er oude papieren aandelen opduiken bij het opruimen van het huis van overleden familieleden. Economisch hebben die meestal geen waarde meer. Om te weten of er waarde voor verzamelaars in zit, kunnen geïnteresseerden terecht bij Booneshares of andere veilinghuizen. “Wij bieden gratis taxatie aan”, zegt Boone. “Mensen mogen altijd foto’s doormailen. We bekijken dan snel of er potentieel in zit. Effecten van na de Tweede Wereldoorlog hebben weinig waarde voor verzamelaars. De focus ligt op effecten uit de 18de, de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Bij 10 procent van de vondsten zit misschien iets waardevols. Slechts een keer of twee per jaar komen we iets spectaculairs tegen.”

De openbare veilingen vinden plaats in NH Hotel Carrefour de l’Europe in Brussel. Zondag vindt een ruilbeurs plaats op dezelfde locatie. www.booneshares.com

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content