Oud goud

PHIL MICKELSON De oudste speler die een grandslamtoernooi op zijn naam schrijft. © PGA of America via Getty Images

Golf is een van de weinige sporten waar veertigers en vijftiger nog topprestaties kunnen leveren. Met zijn overwinning in het PGA Championship is Phil Mickelson de oudste speler die een grandslamtoernooi op zijn naam kan schrijven: hij is vijftig jaar en elf maanden. Het vorige record stond op naam van Julius Boros, die in 1968 op 48-jarige leeftijd hetzelfde toernooi won.

De prestatie van Mickelson is uitzonderlijk, vooral gezien het niveau van de internationale golfsport en de opkomst van de nieuwe generatie. En ze is nog opmerkelijker omdat Mickelson de voorbije maanden almaar matiger ging presteren. Voor het eerst in 28 jaar was hij uit de top honderd van de wereld gesukkeld. Bovendien was hij vooral actief in de Champions Tour, het Amerikaanse circuit voor senioren. Veel waarnemers spraken al in de verleden tijd over Mickelson. Dat hij mocht deelnemen aan het PGA Championship, dankt de Californiër aan zijn vermelding op de erelijst van het toernooi. In de eerste ronde kwam hij verrassend aan de leiding. Ondanks de hoge druk gaf hij die niet meer uit handen en won de zesde major in zijn carrière.

De Ocean Course op Kiawah Island in South Carolina, 7200 meter lang, is een gevreesd parcours. Er zijn grote bunkers, de rough is er behoorlijk diep en vaak staat er ook nog eens een strakke wind. Maar Mickelson stond op een andere planeet te golfen, net zoals Tiger Woods toen die in 2019 op Augusta verraste door nog eens de Masters te winnen. Uiteraard kon Mickelson rekenen op de steun van een bijna hysterische menigte. In de Verenigde Staten is hij een van de meest geliefde topsporters. Zijn overwinning, zijn 45ste in de PGA Tour, was overal het gesprek van de dag, temeer omdat waarnemers en commentatoren het de jongste tijd bijna alleen nog hadden over de dominantie van de nieuwe generatie meppers, zoals Justin Thomas, Collin Morikawa en Bryson DeChambeau. De overwinning van Mickelson herinnerde iedereen eraan dat de oudjes nog niet helemaal uitgeteld zijn.

Voor Mickelson was het geleden van 2013 en de Britse Open op Muirfield dat hij nog eens een major won. Hij is nu een van de weinige golfers die gespreid over vier decennia een toernooi hebben gewonnen. Op zijn indrukwekkende palmares ontbreekt alleen nog de US Open, waar hij wel vijf keer tweede werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content