OUARZAZATE

In het zuiden van Marokko hebben het landschap en het dagelijks leven nauwelijks te lijden onder het toerisme. Ouarzazate en de vallei van de Dra bieden een prachtig landschap dat een lust is voor het oog en een hotelinfrastructuur waar je geest tot rust kan komen.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

Heel wat filmregisseurs kennen de streek goed. Martin Scorsese en David Lean bijvoorbeeld. Verscheidene scènes uit Last Temptation of Christ en Lawrence of Arabia werden in de omgeving van Ouarzazate gedraaid.

Na de landing van de vlucht Casablanca-Ouarzazate even vóór middernacht, staan de vermoeide reizigers voor de loketten aan de uitgang van de luchthaven te drummen om de toegangsformaliteiten te regelen. De rit naar hotel Riad Salam duurt gelukkig niet lang. Ouarzazate lokt nog altijd film- en televisieploegen. Naast ons aan de hotelbalie staat een wat ouder geworden jeune premier, Helmut Berger, indertijd nog gelanceerd door Luchino Visconti. Bij een laatste glas aan de bar naast het zwembad vertelt de hoteldirecteur dat bepaalde episodes uit de televisiereeks “De Bijbel” momenteel gedraaid worden. In dit kleine, exclusieve wereldje dat hotel Riad Salam is met zijn typische architectuur en waterpartijen, weten weinig gasten dat ze buren zijn van de Atlas Corporation Studio. Maar ja, hier komt men nu niet bepaald om de vedette uit te hangen of om naar gevestigde sterren te kijken.

Ouarzazate is met zijn 17.000 inwoners bescheidener dan de keizerlijke steden van Marokko. Het bevindt zich op 1160 meter hoogte ten westen van de vallei van de Dra, tussen de Hoge Atlas en de Kleine Atlas. Toch is het een belangrijk knooppunt van wegen die leiden naar Marrakech, de Algerijnse grens, Erfoud, Agadir, en Zagora voor wie de woestijn van dichterbij wil bekijken. Dit is ook de streek van de kasba’s. De twee beroemdste in de buurt van de hotels zijn Taourtit en Aït Ben Haddou : schitterende bouwwerken, een mengeling van zand en zon. Duizenden dingen zijn te koop in de soek van Ouarzazate, onder meer berbers aardewerk en tapijten van Ouzgita met geometrische tekeningen in blauw en goudgeel. Je kan in hotel Riad Salam () een uitstap boeken naar de duinen aan de rand van de woestijn.

De reis

gaat eerst richting Zagora, ten zuidoosten van Ouarzazate. Hier veroverden de Saadiërs Sous en in de zestiende eeuw heel Marokko om dan verder door te stoten naar Tomboektoe. Een wegwijzer naar die Malinese stad met daarbij de vermelding 52 dagen (per kameel) is een plaatje dat in geen enkele gids over de streek ontbreekt (APA Publications heeft een uitstekende reisgids uitgebracht in de reeks Insight Guides).

Het jongste hotel van de Salam-keten in Marokko is het Riad Salam van Zagora. Het beschikt over geklimatiseerde kamers en suites, een zwembad enzovoort. Een welgekomen comfort na een raid van een volle dag of een volle nacht in de woestijn. Laat me het daar nog even over hebben. Om te beginnen zijn de landschappen tot voorbij Zagora adembenemend. Dan gaat de weg over in een piste en daarna in zand. Aanvankelijk treffen we hier en daar nog enkele nomadententen aan, maar daarna niets meer dan zand…

Aankomst op onze bivakplek. Een grote tent, waar later het avondmaal zal worden opgediend. Op honderd meter daar vandaan, een groot vuur. Aan weerszijden van de ingebeelde lijn tussen de grote tent en het vuur, staan onze tenten, echte nomadententen. Binnenin : een kaars, een gaspit, een kom en een waterketel, een echt bed en op enkele tientallen meters van de kampplaats echte, westerse toiletten. Hier logeren dan ook toeristen en geen echte nomaden.

Het avondmaal wordt bereid met verse producten. Op het menu staan onder meer couscous, gazellenhoorntjes als dessert en muntthee. Het is koud, maar er waait geen zuchtje wind. Een buitenkans om in m’n eentje een wandelingetje onder de sterrenhemel te maken zonder te verdwalen, want Eos, de godheid die de winden schiep, zal mijn voetsporen niet uitwissen. Wat een mooie avond, maar nog mooier is de volgende morgen samen met Helios wakker worden in een oceaan van zand.

Als ik me vierentwintig uur later onderdompel in de oosterse luxe van hotel Tichka in Marrakech, geeft de herinnering aan die nacht in de woestijn me een wonderbaarlijk gevoel.

Nationale Toeristische Dienst van Marokko, Louizalaan 402, 1050 Brussel. Tel : (02) 646.63.20.Maroc Hotels. Tel : (02) 217.40.20 – fax 218.25.06.

Wakker worden in een oceaan van zand.

Aït Ben Haddou : de fascinerende architectuur van de kasba.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content