Oranje boven!

Marc Gedopt is gedropt door NIB Capital. De Belgische chef van de Nederlandse zakenbank botste met de strategie van hoofdaandeelhouder ABP, het grootste pensioenfonds ter wereld. ABP besliste zijn vermogensbeheer weg te halen bij NIB Capital.

Marc Gedopt (46) zit thuis in Schilde, is zeer aangeslagen en noemt zijn abrupte ontslag een onrechtvaardige kwestie, zeggen vertrouwelingen: “Marc heeft scherp aangevoeld dat hij als Belg geïsoleerd was in Nederland. Hij miste het brede en natuurlijke netwerk om van zich af te bijten.” De vandaag oud-bestuursvoorzitter van NIB Capital mag contractueel geen verklaringen afleggen. Het nieuwe jaarverslag zal, zeggen bronnen in Den Haag, een resultatenstijging tonen van 30% en een daling van de gecumuleerde omzet met zowat 4%. Het balanstotaal per 30 juni 2001 bedroeg 18,5 miljard euro. Het gemiddelde verloop bij de zakenbank lag beneden 15%, een branchegemiddelde. Vorig jaar viel de managementfee voor het vermogensbeheer weg, werden geen exits verwezenlijkt en zakte na 11 september het portefeuillebeheer naar crisispeil.

Zakenbanken hebben een drietandstrategie: effectenhandel, beheren van vermogens van gefortuneerden en geldgroepen, en financieel advies voor ondernemingen en overheid. De drie activiteiten vormen een weefmat. NIB Capital verliest een tand: het vermogensbeheer voor de twee hoofdaandeelhouders, de geldmachines ABP en PGGM, verdwijnt. Zij gaan het opnieuw zelf doen. Het gefileerde NIB Capital gaat over de tongen als doelwit voor een overname. De opvolger van Gedopt is ex- investment banker en tot zijn benoeming als bestuursvoorzitter de vice-voorzitter van de raad van commissarissen van de bank, Michael Enthoven. De zwaarste klap was de onttrekking door ABP van 25 miljard euro bedrijfsobligaties aan haar bank. Michael Enthoven zei in de Nederlandse pers: “Marc heeft NIB getransformeerd van een overheidsbank in een merchant bank. De positionering is een feit. Nu zitten we in een andere fase en is het zaak om de strategie te versnellen. We hebben een agressief groeipad. Zakenbankieren voor middelgrote bedrijven wordt uitgebouwd en de distributiekracht moet omhoog.”

Rondje vuistvechten

Marc Gedopt kwam in de voorbije maanden frontaal in aanvaring met ABP: de grootste pensioenpot ter wereld met miljarden euro voor beleggingsoogmerken. ABP en PGGM kochten zich in 1999 in bij NIB Capital om hun eigen zakenbank te creëren. Gedopt kreeg de leiding van de gerenoveerde NationaleInvesteringsbank. ABP hertekende echter na anderhalf jaar zijn strategie. Na maandenlang geouwehoer, waar het poldermodel berucht voor is, en verzet van Gedopt tegen de wending, brak zijn kracht.

NIB Capital kwam in Vlaanderen in beeld door de competitie tussen de Gimv en NIB Capital voor Alpinvest, een grote Nederlander in het equity capital: een rondje vuistvechten tussen Marc Gedopt en Herman Daems. Aanvankelijk wilde Alpinvest ingaan op de Vlaamse avances, maar coup de théâtre, het verkoos het dak van NIB Capital (de Gimv kreeg genoegdoening door later voor een interessante prijs het kleine, Nederlandse Halder in te lijven).

NIB Capital oriënteert zich voor private equity op de Benelux als thuismarkt. Alpinvest is een structurele partner van het Vlaamse Lessius en verschijnt met dat financiehuis in een klein aantal ondernemingen. Gedopt wilde spectaculair op de kaart treden in België. Hij onderhandelde met Umicore (het vroegere UnionMinière) over een participatie, maar kreeg rood licht van Steve Davignon, tot spijt van gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen.

Na acht jaar Nederland

Marc Gedopt heeft acht jaar Nederland onder de gordel. Hij neemt nu een sabbatical. Na de overstap van Generale Bank Nederland naar NIB Capital in 1999 wilde hij verse lucht happen. Binnen de twee weken verhuisde hij echter van Rotterdam naar Den Haag, zonder sabbatsjaar. De Belg had reeds vijf jaar Nederlandse financiële ervaring opgedaan als hoofd van Generale Bank Nederland (ex- Crédit Lyonnais Nederland). Omdat hij gepasseerd werd bij de creatie van de hoofddirectie van Fortis Bank (ex- Generale Bank en VIB), nam hij de nieuwe uitdaging van harte aan. Gedopt was gewend aan zakenbankieren als vertegenwoordiger van Generale Bank bij Zuid-Amerikaanse dochters die zich toespitsten op corporate banking.

Het omvormen van een publieke financieringsbank naar een zakenbank met andere objectieven bracht commotie mee bij de talentenpot van NIB Capital. ABP en PGGM wilden toegang tot nieuwe beleggingen zoals durfkapitaal en complexe bedrijfsleningen. Riskanter financieel materiaal dan aandelen, obligaties en onroerend goed. Personeelsverloop aan de top was het gevolg van de cultuuromslag met gelijklopend gouden handdrukken die op achttien maanden opliepen tot 6 miljoen euro om de leidinggevenden te lozen. De Telegraaf schreef daarover in november 2001 een rancuneus verhaal, dat Gedopt tot vandaag achtervolgt. Het populistische blad kon vorige week melden dat het de scalp van Gedopt had kunnen bemachtigen.

Frans Crols [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content