Opmerkelijke prijsstijging

Het hoger gelegen gedeelte van Vorst wordt voortdurend duurder omdat het grenst aan Ukkel en het een vrij uitzicht biedt over de stad.

“In Vorst bedroeg de prijsstijging van het residentieel vastgoed alles bij elkaar genomen 30 % in amper twee jaar tijd,” zegt Patrick Menache, vastgoedexpert en gedelegeerd bestuurder van Macnash Associates.

Vorst (45.600 inwoners) heeft over een groot deel van zijn grondgebied verspreid een aanzienlijke industriële activiteit, terwijl de betere residentiële bebouwing samengebald zit rond het park van Vorst en het Dudenpark, de natuurlijke grens die de gemeente in twee gedeelten snijdt die ook op demografisch vlak erg verschillend zijn. “Voor die wijken met standing zijn de nabijheid van de Ring, de directe toegang tot de metro en het uitgestrekte uitzicht over de stad aantrekkelijke elementen,” vertelt Patrick Menache. Hij stelt overigens dat in die buurt een villa (250 m2 bewoonbare oppervlakte) nu voor 300.000 euro van eigenaar verwisselt, tegenover 250.000 euro een jaar geleden en 200.000 euro twee jaar geleden. “Dat is nog niet overdreven, vermits een soortgelijke villa in bijvoorbeeld Elsene tegenwoordig 350.000 tot 375.000 euro waard is,” merkt hij op.

Nog een voorbeeld uit de betere delen van Vorst: een eengezinswoning met twee gevels en een bewoonbare oppervlakte van 180 m2 (drie slaapkamers) wordt vandaag geschat op ongeveer 225.000 euro (kosten niet inbegrepen), vergeleken bij 175.000 euro twee jaar geleden.

De gemeente profiteert van een zekere bevolkingsverschuiving van mensen die het zich, vanwege de stijging van de vastgoedwaarden, niet langer kunnen veroorloven in Ukkel te bouwen. Ze zitten er doorgaans warmpjes in en door hun keuze te laten vallen op deze woongebieden verhogen ze de vraag en daarmee natuurlijk ook de prijzen.

Op de Hoogte

Op de lanen rond de eerder genoemde parken staan heel wat appartementsgebouwen van verschillende hoogte. In de omgeving van het Hoogte Honderdplein, het hoogste punt van Brabant, zijn nieuwe promoties gestart. Zo begint de groep Thomas & Piron in een bebost privé-park vlakbij de Alsembergsesteenweg en aan de kant van het Albertplein met de bouw van appartementsgebouwen (zes verdiepingen) en studio’s. De verkoopprijs zit in een vork van 1400 tot 1650 euro per vierkante meter (BTW niet inbegrepen). Deze promotie pikt duidelijk in op het succes van soortgelijke gebouwen die door dezelfde promotor opgetrokken werden aan de achterkant van het domein, meer bepaald aan de Jupiterlaan, met name de residenties Eole en Venus, die samen 44 appartementen met één tot drie slaapkamers bevatten.

Het is uiteraard mogelijk om goedkoper te vinden op de markt van de bestaande gebouwen, vooral als men het gaat zoeken in de buurt van de Bareel van Sint-Gillis, de Merodestraat of het Zuidstation.

Volgens de Kamer der Notarissen ligt de gemiddelde prijs van appartementen met een of twee slaapkamers respectievelijk op 63.395 en 92.498 euro, stijgingen van 8 en 3,5 % in een jaar tijd. Volgens Stadim bedraagt de referentieprijs voor huizen op percelen van 91 tot 180 m2 178.750 euro, tegenover 152.361 euro een jaar geleden.

Ten slotte heeft het gemeentebestuur besloten om vanaf volgend jaar bewakingscamera’s te installeren in vijf wijken om er het gevoel van onveiligheid weg te werken. Het Brussels Gewest moet wel de nodige subsidies toekennen. Het betreft de wijken Sint-Denijs (naast de VW-fabrieken en de abdij van Vorst), Sint-Antonius (tussen de Merodestraat en de Montenegrostraat), Marconi (naast de gevangenis van Vorst), Sint-Augustinus en Wielemans-Berthelot. Als het experiment slaagt, kan het uitgebreid worden naar andere wijken.

Philippe Tomberg

Meer en meer mensen die het zich niet langer kunnen veroorloven in Ukkel te bouwen, trekken naar Vorst. Dat drijft de prijzen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content