‘Opklimmen is hard werken’

Leen Roelandts vond zichzelf teruggetrokken, niet echt een troef als je vooruit wil in de bedrijfswereld. Maar dan kruiste ze het pad van Clair Ysebaert, voorzitter van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en een kei in netwerken. Hij opent voor haar de wereld.

Ik geloof niet in mentorschap”, zegt Clair Ysebaert (62), voorzitter van Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Het heeft enige overtuigingskracht gevergd om hem te rekruteren voor de cyclus Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Vlaamse Management Associatie (VMA) in samenwerking met Trends en Kanaal Z. Een jaar krijgen jonge krachten uit het bedrijfsleven advies en coaching van een mentor. Ysebaert kreeg Leen Roelandts (31) onder zijn hoede. Zij is HR Business Partner bij XPE Pharma & Science, een dochter van de uitzendgroep Adecco.

“Mentorschap kan je niet opdringen”, legt Ysebaert uit. “Het model van de oudere en ervaren bedrijfsleider als de wijze leraar is te kunstmatig. Een goede leraar is iemand die iets uit je haalt in plaats van iets in je te stoppen. De relatie tussen Leen en mij moet organisch groeien. Ik zal pas geslaagd zijn als Leen aan het einde van de rit zegt: ‘Clair zou mijn mentor kunnen zijn.’ Je kan mentorschap niet van bovenaf opleggen.”

Ysebaert is al tien jaar voorzitter van PMV, het vehikel waarmee de Vlaamse overheid in de economie investeert. Concreet neemt PMV participaties in innoverende bedrijven, zet ze publiek-private samenwerkingen op rond infrastructuur, saneert ze brownfields, en investeert ze in vastgoed. Van het midden van de jaren zeventig tot het einde van de jaren negentig bekleedde Ysebaert een lange reeks mandaten bij de Vlaamse liberalen. Hij stond aan het hoofd van de studiedienst en was secretaris-generaal van de partij. Hij was ook woordvoerder van liberale iconen als Willy De Clercq, en kabinetschef van liberale ministers onder wie Frans Grootjans en Guy Verhofstadt. Hij stond mee aan de wieg van de investeringsmaatschappij Gimv, waarvan hij 22 jaar lang ondervoorzitter was.

Klant ingepikt

Ysebaert is op-en-top een netwerker, net wat Roelandts nodig bleek te hebben. Zij is moeder van twee jonge kinderen en gehuwd met een man die bewust een stap opzij deed om haar haar ambities waar te laten maken. Door haar teruggetrokkenheid stond ze zichzelf echter in de weg, vindt ze. “Als je geen mensen kent of niet weet hoe je contacten legt, blijf je ter plaatse trappelen”, weet Roelandts. “Netwerken leer je niet in cursussen. Daarom heb ik mij ingeschreven voor Jonge Managers, Wijze Mentors.”

Niet dat Roelandts nog niets bewezen heeft. Als licentiaat handelswetenschappen was ze bij het uitzendbedrijf Vera Interim opgeklommen tot Recruitment Advisor, verantwoordelijk voor de langetermijnrelaties met de klanten. Tot ze in 2005 opgemerkt werd door de grote concurrent Adecco. “Ik had een belangrijke klant van Adecco ingepikt en ze zagen wel wat in mij”, vertelt Roelandts. “Bij Adecco deed ik bewust een stap terug om te laten zien wat ik in mijn mars had. Ik begon er met het aantrekken van nieuwe klanten, zoeken van kandidaten voor vacatures en het voeren van selectie-interviews.”

Het werkte. Ze beklom enkele sporten van de Adecco-ladder en kreeg vorige maand de verantwoordelijkheid voor het personeelsbeleid van XPE Pharma & Science. Dat is gespecialiseerd in de selectie en de aanwerving van wetenschappelijk personeel voor farma-, biotech- en voedingsbedrijven. XPE verzorgt ook wetenschappelijke publicaties, en heeft daarvoor een team van wetenschappers in dienst, al dan niet op freelancebasis.

Koelbox

Een mooie stap vooruit voor Roelandts, maar niks is gegarandeerd. “Opklimmen is hard werken”, zegt Ysebaert. “Je moet de vereiste basiskennis voor je job onderhouden. Je moet zo veel mogelijk informatie opslaan, en vooral weten waar de nodige gegevens te vinden. Je goed organiseren is een must, en discipline aan de dag leggen. Vroeg opstaan bijvoorbeeld geeft je telkens weer een lengte voorsprong. En een goed evenwicht tussen werk en familieleven is goud waard. Je moet ook geloven dat toeval een grote rol kan spelen in je carrière. Dat toeval kan je een beetje sturen door geen enkele kans af te slaan.”

Zo zijn we bij netwerken beland. “Een cursus geef ik niet”, zegt Ysebaert. “Ik neem Leen mee naar events in mijn professionele sfeer en activiteiten in de socio-culturele sector. Daar leert ze in de praktijk op een spontane manier met mensen om te gaan, een afstand die ze leert te overbruggen.”

Netwerken is meer dan gezellige babbels houden. “Je moet relaties aanknopen, en vooral de interessantste contacten achteraf onderhouden”, zegt Ysebaert. “Het slorpt allemaal heel veel tijd op, want je kan het nooit exact plannen.”

Ysebaert schakelde ook Edith Vervliet in. Zij stond jarenlang aan het hoofd van Flanders Fashion Institute, dat het ondernemerschap in de Vlaamse mode-industrie stimuleert en onze mode nationaal en internationaal promoot. “Ik heb Edith leren kennen als projectleider bij de uitgeverij Kluwer, toen ik daar het Politiek zakboekje heb opgestart”, zegt Ysebaert. “Edith is van alle markten thuis, het prototype van de goede netwerker.”

“Zij gaf mij tips om me op mijn gemak te voelen in een mannenwereld”, vertelt Roelandts. “We begonnen in een restaurant. Voor mij was het een enorme drempel om ergens alleen binnen te gaan, maar Edith overtuigde mij. Ik ging er binnen en ben nog nooit zo attent bediend geweest.” Sindsdien gaat het stap voor stap. “Op mijn eentje een groot event binnenstappen, is nog moeilijk. Dat is de volgende fase.”

Het mentorshap begon eind vorig jaar en is aan zijn laatste maanden toe. Hoever staat Roelandts intussen? “Ze durft meer dan vroeger”, zegt Ysebaert. “De angsthaashouding heeft plaatsgemaakt voor een stukje stoutmoedigheid. Haar ontdooiingsproces is in volle gang. Ze begon in de diepvries, en gaat intussen via de biofreshfase naar de koelbox. Ze zou me slecht belonen als leraar mocht ze steeds mijn leerlinge blijven. Als Leen aan het eind het stadium bereikt van voortdurende luisterbereidheid en nieuwsgierigheid, zal ik een tevreden man zijn.”

Wat vindt Roelandts zelf? “Ik werkte hard en had voldoende zelfvertrouwen, maar niemand kende mij. Netwerken gaat al beter, al blijft het moeilijk om als vrouw je draai te vinden. Het heeft niks te maken met het zoeken van bevorderingen. Telkens ik een betere functie kreeg, had ik daar hard voor gewerkt. Maar je kan nooit genoeg mensen kennen. Dat doet je groeien als mens. Dat is mijn voornaamste doel.”

U kunt de reeks Jonge Managers, Wijze Mentors ook volgen op Kanaal Z.

JOZEF VANGELDER, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

“Toeval kan een grote rol spelen in je carrière. En dat toeval kan je een beetje sturen door geen enkele kans af te slaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content