Opgelet voor namaak

CHINESE NAMAAK De consument riskeert met een gepeperde rekening achter te blijven. © Getty Images

Belgen durven al eens naar Chinese websites te surfen om voor enkele euro’s spullen te kopen die in eigen land een veelvoud kosten. Dat is niet zonder risico.

Heel wat Belgen shoppen op Chinese websites. De prijs is voor één op de vijf Belgen nu eenmaal doorslaggevend, leert een bevraging van Ecommerce Foundation, een internationale onderzoeksorganisatie die werd opgericht door nationale e-commerceverenigingen zoals BeCommerce. Op de Chinese platformen zijn voor enkele euro’s producten te koop die in eigen land tientallen of honderden euro’s kosten. Na Nederland (34%) is China (16%) het land waar de Belgen de meeste grensoverschrijdende onlineaankopen doen.

De hippe AirPods van Apple, oortjes zonder draad, kosten 159 euro op het Nederlandse bol.com. Op het Chinese platform AliExpress staan die oortjes te koop voor 65,2 euro, plus 1,46 euro transportkosten, en er zijn draadloze oortjes zonder merk te vinden voor minder dan 7 euro. Die producten zijn zo goed als zeker namaak. Ook als er geen merk op staat, kan het namaak zijn, bijvoorbeeld als op het model een patent berust.

Minnelijke schikking

Als de douane namaakproducten onderschept, riskeert de consument met lege handen en een gepeperde rekening achter te blijven. “Wij krijgen dan een notificatie van de douane”, zegt Roland De Meersman, de managing director van de Belgische Associatie Antinamaak (ABAC-BAAN). Bij een eerste overtreding krijgt de consument een voorstel tot minnelijke schikking. Het bedrag hangt af van het aantal producten en de waarde ervan, maar het loopt al snel op tot enkele honderden euro’s.

De Meersman: “Als de consument zijn fout inziet, kan hij een verklaring ondertekenen waarin hij belooft geen namaak meer in te voeren en de kosten op zich te nemen voor de experts die vaststellen dat het om namaak gaat, en de opslag en de vernietiging van de producten.” ABAC-BAAN behandelde in 2018 ruim 4000 zaken, waar meer dan 233.000 namaakproducten bij betrokken waren.

Als de consument te goeder trouw heeft gehandeld, kan hij ABAC-BAAN vragen de kosten te laten vallen. “We vragen dan een link door te sturen, zodat we kunnen beoordelen of de consument echt niet kon weten dat hij een namaakproduct kocht.” Als hij de producten met een kredietkaart zoals Visa of Mastercard heeft betaald, kunnen consumenten mogelijk nog een stukje van het aankoopbedrag via de kredietkaartmaatschappij recupereren.

Gekaapte websites

Bij de federale overheidsdienst Economie zijn sinds 2017 ongeveer 1500 meldingen van consumenten over namaakproducten bij buitenlandse websites binnengekomen. “We kunnen niet altijd met zekerheid weten wanneer het om Chinese verkopers gaat, want er wordt vaak gebruikgemaakt van gekaapte websites.” Niet alle consumenten doen de moeite om de verkopers van namaak bij de federale overheidsdienst te melden.

“Er werden 63.000 webwinkels met namaakproducten getraceerd”, weet De Meersman. “Vaak verwijzen namen van websites die eindigen met .be, .com en .eu door naar Aziatische sites. Vooral websites met generieke termen zoals ‘shoes’, ‘outlet’, ‘sales’ en ‘cheap’ zijn niet te vertrouwen.”

De Meersman bevestigt ook dat veel namaak in ons land terechtkomt via Chinese verkoopplatformen zoals AliExpress en Wish. “Op sommige verkoopplatformen kunnen verkopers een account openen, hun illegale goederen verkopen, hun account sluiten en in de natuur verdwijnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content