Operatie upgrade

Sinds de lancering van Windows 10 begin augustus werd het nieuwste besturingssysteem van Microsoft meer dan 100 miljoen keer geïnstalleerd. Daar zitten veel nieuwe computers bij, maar het merendeel van de gebruikers koos een gratis software-upgrade via hun bestaande hardware. U denkt het best tweemaal voor u dat doet.

Een nieuw besturingssysteem – het programma dat uw computer aanstuurt – is niet zomaar een opgepoetste versie van het vorige, maar brengt veelal ingrijpende veranderingen met zich. Alles wat met het besturingssysteem verbonden is, dient er vlot mee te communiceren om optimaal te kunnen functioneren. Dat geldt zowel voor de computerhardware, de software, als de externe apparatuur. Al lijkt een nieuw besturingssysteem op het eerste gezicht een geweldige zaak; voor hardware- en softwarefabrikanten betekent het vaak overuren kloppen om hun producten er zo snel mogelijk compatibel mee te maken. Nu houden grote bedrijven vaak nog enkele maanden tot jaren langer vast aan de licenties van een oud besturingssysteem, of worden laptops nooit opgewaardeerd, maar na enkele jaren simpelweg vervangen. Maar voor kmo’s is de verleiding groot om meteen actief deel te nemen aan de wedren der nieuwe operating systems.

Voor u besluit het besturingssysteem van uw computerpark op te waarderen, maakt u het best een lijst van welke hard- en software u gebruikt. Voor de hardware heeft u een bijbehorende driver of stuurprogramma nodig. Dat is een klein stukje software dat uw materiaal vlot verbindt met het besturingssysteem van de computer. Speur op de officiële websites van de hardware- en softwarefabrikanten naar de nieuwste stuurprogramma’s en softwareversies van de producten die u gebruikt. Zijn die al compatibel met het besturingssysteem waar u naar wilt upgraden? Valt er nergens een vermelding te vinden, kijk dan eens op de gebruikersfora of stel uw vraag rechtstreeks aan de supportafdeling van de fabrikant. Misschien zijn er nog kinderziektes of bugs aanwezig? Wanneer uw schermtegensputtert, uw applicaties crashen of usb-functies verdwijnen, zet u allesbehalve een stap voorwaarts.

Toch upgraden?

Uw softwarepakketten, plug-ins (insteekprogrammaatjes voor software) en drivers voor hardware blijken compatibel te zijn met het besturingssysteem dat u wilt installeren. Toch dient u het best nog enkele zaken in veiligheid te brengen: neem een back-up. Een actie die velen over het hoofd zien, om dan na de installatie vast te stellen dat kostbare gegevens of instellingen blijken te ontbreken. Laat al uw gebruikers nota nemen van hun persoonlijke voorkeuren en knoppenmacro’s bij de softwareprogramma’s. Vergeet ook de benamingen en de indeling van de structuur van de harde schijf niet. De kans is groot dat u met een nieuw besturingssysteem bepaalde software opnieuw moet installeren, voorkeursinstellingen en configuraties weer moet instellen, dat projecten niet meer inladen zoals het hoort, omdat bestandsmappen of -structuren gewijzigd werden of een andere naam kregen.

Na de installatie kunnen er alsnog problemen opduiken. De recente driver van een toestel blijkt bijvoorbeeld toch nog fouten te bevatten. Wachten op een driver-update is een optie, maar u kunt ook de vorige driver op het nieuwe besturingssysteem aan de praat proberen te krijgen. Meestal geldt dat de meest recente driver de beste performantie en stabiliteit garandeert, maar bij de stap naar een nieuw besturingssysteem moeten fabrikanten vaak te snel een nieuwe driver ter beschikking stellen. Dat vergroot de kans op kinderziektes. De kans is ook reëel dat een nieuw besturingssysteem enkele weken of maanden na de verschijning al wordt geactualiseerd om problemen te verhelpen. Er zijn laptops die na een update van het besturingsssyteem plots niet meer vlot werken. Steekproeven uitgevoerd door een Amerikaans informaticatijdschrift brachten aan het licht dat Dell en HP voor heel wat Windows-gerelateerde problemen hun gebruikers afraden om nu al over te stappen naar Windows 10, of om de installatie terug ongedaan te maken. Eerder raadde ook Sony zijn Vaio-laptopgebruikers aan om pas begin dit jaar naar Windows 10 over te schakelen, wanneer alle stuurprogramma’s goed werken.

Fabrikanten ondersteunen hun oude hardware en software niet tot in het oneindige. De kans bestaat dat wanneer u een tien jaar oude laserprinter of een degelijke maar oude scanner gebruikt, u die misschien nooit meer aan de praat zult krijgen op het nieuwste besturingssysteem. Dat komt omdat de fabrikant de modellen niet langer ondersteunt en er dus geen nieuwe drivers voor ter beschikking stelt. Om die redenen houden sommige kmo’s wat langer vast aan de voorlaatste, of nog oudere versie van hun favoriete besturingssysteem: ze hebben geen zin om meteen hun hardwarepark mee te vernieuwen.

Dimitri De Wever

Neem voor u de upgrade uitvoert een veiligheidskopie van al uw bestanden op een externe harde schijf, een server of in de cloud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content