OPENDEURPOLITIEK

Bij ramen- en deurenproducent Verona is loyauteit van de werknemers belangrijker dan de titel. Het bedrijf groeide in zeven jaar uit het niets naar zeventig werknemers.

De naambordjes op de kantoordeuren vermelden alleen de voornaam ; het organigram is weliswaar min of meer hiërarchisch, maar vermeldt geen functie, en opnieuw alleen de voornaam. “Teamwerk en loyauteit ten aanzien van het bedrijf zijn bij ons heel belangrijk. Iedereen zowel de poetsvrouw als de directeur is hier doordrongen van de noodzaak aan kwaliteit,” licht Wim Smeyers, bedrijfsleider van de nv Verona toe.

Die aanpak, waarbij het bedrijf en niet het individu centraal staat, loont. Verona, een producent van ramen en deuren, werd in 1990 opgericht. Vandaag telt het bedrijf al zeventig werknemers ; in 1996 klom de omzet naar een kwart miljard frank. En de personeelsgroei houdt aan.

Verona is een creatie van Ronald Vetters, de zaakvoerder en eigenaar van het bedrijf. De 34-jarige ondernemer was tot in 1990 bij een andere producent van ramen en deuren aan de slag. Maar de geleverde kwaliteit beviel Vetters niet, en daarom startte hij een eigen zaak. De voorbije jaren werden “tientallen miljoenen” gepompt in een hoogtechnologisch productieapparaat. Verona kocht als eerste Brügmann-constructeur in België een machine die volautomatisch de vier stijlen van een raam kan lassen. “Wij hechten ook veel belang aan een mooie toonzaal,” verduidelijkt Wim Smeyers een tweede element van de succesvolle strategie. “De consument wil zien wat hij koopt, zeker als het om investeringsgoederen gaat.” In de twee toonzalen, zowel in Heist-op-den-Berg als in Sint-Niklaas, staan ramen en deuren in hun natuurgetrouw milieu. De producten zijn in bakstenen muren ingebouwd, de klant kan het effect zowel langs de buiten- als de binnenkant observeren. Ook wanneer Verona naar beurzen trekt, gaan de bakstenen muren mee.

Verona werkt uitsluitend op maat, voor de particuliere bouwer. Het bedrijf maakt pvc-ramen uit Brügmann-profielen, en aluminium ramen uit Reynaers-profielen. “Wij zijn geen ramengrossier. De Belg bouwt graag individueel. De eindgebruiker is onze rechtstreekse klant.” Het merendeel van de opdrachten is bestemd voor woningen. Maar onlangs verzorgde Verona ook de renovatie van het Heilig-Hartklooster in Ieper. De klanten zijn bijna uitsluitend Belgen. De plaatsing en de dienst-na-verkoop worden door eigen mensen gedaan. Transportkosten geven in het buitenland dus al gauw de doorslag. “Wij hebben bovendien werk genoeg in België,” lacht een tevreden Wim Smeyers.

WIM SMEYERS (VERONA) Verona, dat ramen en deuren produceert, werd pas in 1990 opgericht. Vandaag telt het bedrijf zeventig werknemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content