Open voor het grote publiek

Particuliere beleggers kunnen voortaan met een inzet vanaf 250 euro investeren in het TreeTop Convertible International-fonds.

Het TreeTop Convertible International-fonds was vele jaren alleen toegankelijk voor welgestelde particulieren en institutionele beleggers. Midden september heeft het ook de deuren geopend voor kleine particuliere beleggers. Vanaf een inzet van 250 euro kunnen ze investeren in dit fonds met een rijke geschiedenis.

Actief beheer

TreeTop Convertible International, dat in 1988 ongeveer gelijktijdig met Carmignac Patrimoine op de markt kwam, haalde sinds zijn lancering een geannualiseerd rendement van 9,6 procent. Het voorbije decennium bedroeg de op-brengst 8,5 procent. Het fonds, dat van Morningstar een 4 sterrenrating heeft gekregen, beheert meer dan 800 miljoen euro aan activa. Dat is erg veel voor een fonds dat zich vooral richt tot het Belgische beleggerspubliek.

De portefeuille is vooral belegd in converteerbare obligaties. Als de koers van het aandeel van het bedrijf stijgt en een zeker niveau haalt, wordt zo’n obligatie converteerbaar in aandelen en verhandeld als een beursproduct. Daalt de beurskoers, dan biedt het product een beperkt rendement en wordt het verhandeld als obligatie.

Inherente risico’s

Converteerbare obligaties kunnen dus een zekere bescherming bieden bij koersdalingen, maar in een sterk neerwaartse markt is die bescherming relatief. Zo verloor het TreeTop Convertible International-fonds 41 procent in 2008 en 9 procent in 2011, hoewel dat verlies telkens werd gevolgd door een sterk herstel het jaar daarna. Beleggen in dit product houdt dus een zekere dosis risico in, ook door het zeer beperkte aantal posities (een dertigtal lijnen) in de portefeuille en de sterke concentratie op bepaalde emittenten, zoals Ageas, Hyundai of Samsung Electronics.

“Onze aanpak is gebaseerd op overtuigingen, wat impliceert dat we sterk inzetten op posities die volgens ons goed zullen presteren op lange termijn”, zegt Jacques Berghmans, de medebeheerder van het fonds. “Wij mikken op bedrijven met een uitzonderlijke rentabiliteit op het eigen vermogen, die in de komende drie jaar aantrekkelijke groeivooruitzichten hebben. We hebben elk jaar een of twee lijnen die de prestaties sterk ondersteunen met stijgingen van meer dan 100 procent.”

Keytrade Bank

Om te kunnen beleggen in dit fonds — of in het aandelenfonds TreeTop Global Opportunities — moeten beleggers een rekening openen bij Keytrade Bank en zich inschrijven op de website van de beheerder (www.treetopam.com). De TreeTop-fondsen verschijnen dan automatisch op de Keytrade-rekening.

Het fonds rekent geen instap- of uitstapkosten aan en de beheerskosten zijn redelijk (1,2 %). Houd wel rekening met een prestatievergoeding van 12 procent op de groei van de netto-inventariswaarde. Bovendien wordt bij elke aankoop van fondsen een vaste transactiekostprijs van 9,95 euro aangerekend.

TreeTop Convertible International A EUR Acc

ISIN-code: LU0012006317

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content