Dit weekend staan de monumenten weer in de kijker. “Kleur” is het centrale thema in Vlaanderen, Sint-Tuiden is de stad van het openingsfeest.
Honderdzesennegentig Vlaamse gemeenten doen dit jaar mee aan de achtste editie van de Open Monumentendag. 783 monumenten openen de deuren, zowat twee derden daarvan sluit aan bij het centrale thema “Zorg en zin voor Kleur”. Waarom dat thema ? De jongste decennia waren we de zin voor kleur een beetje kwijtgeraakt, zeggen de organisatoren. Maar vandaag kan het weer. Zowel in de monumentenzorg als in de architectuur van vandaag krijgt de kleur, sober uitgebalanceerd of juist heel uitbundig, volop aandacht.
Rijkelijk versierde interieurs, mozaïekvloeren, glasramen, gekleurde wanden, muur- en plafondschilderingen, maar ook geschilderde of bepleisterde gevels, graffiti, schrijnwerk, luiken en deuren, gekleurd bouwmateriaal… : te vaak zitten ze verscholen onder behangpapier, onder oude kalklagen en bepleisteringen, achter meubilair. Pas door grondig wetenschappelijk onderzoek van de jongste jaren hebben we nu een juister beeld van de kleurenrijkdom van historische gebouwen uit elke periode. En weten we dat die wijdverspreide idee als zou een Romaanse kerk pas echt “authentiek” zijn als ze volledig is kaalgekapt, volledig fout zit.
Voor de officiële opening van het monumentenfeest is ditmaal Sint-Truiden uitgekozen, waar een heus rehabilitatieproces aan de gang is. De recent gerestaureerde 19de-eeuwse neoclassicistische Academiezaal van het Klein Seminarie opent voor het eerst in 20 jaar haar deuren, en vormt het decor voor een academische zitting op zaterdag 7 september. Vanaf 18 uur wordt op het Abdijplein een middeleeuws spektakel opgevoerd, met een massa pelgrims, marktkramers, kreupelen, bedelaars, acrobaten en artiesten. Van 20 tot 22 uur zwaaien dan de poorten open van het 17de-eeuwse capucijnenklooster, de kerk en het torenhuis van het begijnhof, het 18de-eeuwse speelhof, de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, de Keizerszaal op de abdijsite,… Het wellicht mooiste kleurenmonument van Sint-Truiden staat in de deelgemeente Zepperen (en is alleen op zondag te bezichtigen) : de Sint-Genovevakerk herbergt een indrukwekkende reeks 16de-eeuwse muur- en gewelfschilderingen, met daarbij een Laatste Oordeel, een Sint-Christoffel en een hele cyclus over het leven van de patrones van de kerk. Maar u hoeft uiteraard niet met z’n allen naar Limburg te trekken. In elke Vlaamse provincie is méér dan genoeg kleurrijk erfgoed te bezichtigen.
In Wallonië staan de Monumenten zaterdag én zondag open. Hier wordt de aandacht gericht op het rijke maar kwetsbare rurale patrimonium : landelijke dorpjes, kerken en kapelletjes, kastelen, traditionele hoeven, cultuur- en natuurlandschappen.
RAF PAUWELS
Info Vlaanderen : tel. (02) 549.02.74. Info Wallonië : tel. 0800-11901 of tel.(081) 33.23.84.