Op zoek naar het verdwenen rendement

De highyieldmarkt is een aantrekkelijk alternatief, nu de rente op overheidspapier ultralaag is, zeggen beheerders van obligatiefondsen. “Het is vrij eenvoudig rendementen te vinden van rond 7,5 procent.”

De lage rente op overheidsobligaties is een zware beproeving voor spaarders die gewend waren in risicoloze producten te beleggen en er toch zeker van waren dat hun vermogen zou aangroeien. Het blijft nuttig een deel van uw spaargeld in klassieke producten te laten zitten als bescherming tegen de volatiliteit van de markten, maar het is ook interessant een ander deel te herpositioneren naar obligatiefondsen met iets aantrekkelijkere vooruitzichten.

Amerikaanse obligaties

Richard Turnill van BlackRock geeft de voorkeur aan Amerikaanse obligaties. “Het risico op een recessie in de Verenigde Staten is afgenomen”, zegt hij. “Het ziet er ook niet naar uit dat de Fed de rente snel zal optrekken. Dat zijn gunstige omstandigheden voor kortlopende bedrijfsobligaties. Wij kiezen er wel voor om binnen de kwaliteitssectoren te blijven.”

Vooral highyieldobligaties blijven aantrekkelijk. In de Verenigde Staten halen die een gemiddeld rendement van meer dan 8 procent. De emittenten van highyieldobligaties noteren met een rating van minder dan BBB- bij de internationale ratingbureaus, terwijl uitgevers van investmentgradeobligaties een betere rating van BBB- of hoger hebben. De instorting van de oliekoers leidde vorig jaar tot een paniekgolf op de Amerikaanse highyieldmarkt, wat de rendementen op die markt naar een aantrekkelijk niveau heeft teruggebracht. Amerikaanse oliegroepen hadden de exploitatie van hun schaliebronnen op krediet gefinancierd.

De Europese highyieldmarkt kreeg af te rekenen met de bezorgdheid over de behoefte aan eigen vermogen van de banken, na de zware kapitaalverhoging van Deutsche Bank. Er was ook onrust over banken in de perifere landen.

Olie mijden

De highyieldmarkt is niet gemakkelijk toegankelijk voor particuliere beleggers, omdat ze vaak minstens 50.000 euro moeten neertellen om in te tekenen op een emissie. Een alternatief is beleggen in een gespecialiseerd fonds, dat de risico’s spreidt over een groot aantal uitgiften.

“High yield is een interessante markt voor beleggers”, zegt Jean-Luc Hivert van La Française. “Volgens ons houdt een belegging in dat segment weinig risico’s in, op voorwaarde dat de klant een voldoende lange beleggingshorizon heeft.” De rendementen op de helft van de Amerikaanse highyieldobligaties bedragen meer dan 10 procent, terwijl papier van energiebedrijven minder dan 15 procent van die markt uitmaakt.

Bovendien blijft de Amerikaanse economie goed presteren. De bedrijven hebben veel minder schulden dan in 2008. De oliesector buiten beschouwing gelaten, zou de wanbetalingsgraad niet veel mogen stijgen. “De laatste weken merken we dat beleggers zich opnieuw op de Amerikaanse highyieldmarkt beginnen te wagen”, zegt Rachel Harris van Henderson. “Wij adviseren al sinds 2014 om oliewaarden te mijden.”

Europa

Ook Anna Dragesic van Pimco vindt de Amerikaanse markt aantrekkelijk. Volgens haar kan de economie in de Verenigde Staten een tweede groeifase beleven. Die kan het rendement van de fondsen die beleggen in Amerikaans highyieldpapier ten goede komen. “Maar we blijven ver weg van oliewaarden, omdat we vrezen dat ongeveer een derde van de groepen tegen het einde van de lente failliet kan gaan.”

Niet iedereen is optimistisch over de Verenigde Staten. Rachel Harris gelooft dat “beleggers voorzichtig moeten zijn met de Amerikaanse obligatiemarkt, omdat de cyclus daar veel verder gevorderd is dan in Europa. Bovendien moeten de maatregelen van de Europese Centrale Bank ervoor zorgen dat de wanbetalingsgraad laag blijft in Europa.” Ook de vermogensbeheerder T.Rowe Price staat positief tegenover Europese highyieldobligaties. Zo vindt obligatiespecialist Stéphane Fertat het positief dat de Europese bedrijfsobligaties weinig zijn blootgesteld aan de energiesector. “Het is vrij eenvoudig rendementen te vinden van rond 7,5 procent. De meeste van onze obligatieportefeuilles leggen het accent op Europese obligaties.”

Opkomende landen

Na enkele moeilijke jaren lijken obligaties uit de opkomende landen uit het dal te klimmen. Andrew Grijns, een groeilandenexpert van Pictet, ziet “een ommekeer in de kapitaalstromen in dat segment”. Voor de voorzichtigere beleggers zijn emissies in sterke valuta’s aan te bevelen. De rendementen kunnen meer dan 6 procent bedragen. “Onverschrokken beleggers kunnen profiteren van de zwakke valuta’s van sommige opkomende landen. Wij geven dan de voorkeur aan India, Indonesië, Mexico en Zuid-Korea.”

“Ik blijf voorzichtig met papier uit de opkomende landen”, onderstreept Stéphane Fertat. “Ik geloof niet dat de trend aan het keren is. De beleggers zullen bijvoorbeeld niet terugkeren naar de Braziliaanse markt, zolang de politieke problemen in dat land niet zijn opgelost. En er moeten nog bewijzen komen van de stabilisatie van de Chinese economie. Ik denk wel dat we die activaklasse in de gaten moeten houden, maar we moeten vooral inzetten op emissies in sterke valuta’s.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content