Op zoek naar een nobel doel

Jonge manager Greet De Grave is gelukkig, maar zit boordevol vragen, Olivier Onghena is haar mentor in het project Young Leader/Inspiring Mentor. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden en naar het ‘nobel doel’ in het leven.

Kunt u zichzelf even voorstellen?

GREET DE GRAVE “Ik heb bijna acht jaar bij Deloitte Consulting gewerkt. Iets meer dan een jaar geleden ben ik overgestapt naar Brussels Airport Company, waar ik Commercial Contract Manager ben. Ik ben verantwoordelijk voor de opzet, uitbouw en optimalisatie van processen rond commerciële contracten. Dat gaat van de opmaak van contracten naar proactieve opvolging en interne communicatie tussen de departementen. Een team van drie mensen staat me bij.”

OLIVIER ONGHENA “Ik ben stichter en chief inspiration officer van het Global Inspiration & Noble Purpose Institute, een internationaal instituut dat leiders van organisaties helpt de link te maken tussen strategie, organisatiecultuur en leiderschap enerzijds, en noble purpose anderzijds. Daarnaast ben ik ook vice chairman bij wat nu nog vMA heet en bestuurder bij onder meer de KMLP/Gentse Floraliën en het Kaaitheater.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

GREET DE GRAVE “Ik ben volop aan het nadenken over mijn professionele langetermijnverhaal. Ik vraag me geregeld af of ik de juiste keuzes maak en of ik de goede richting volg. Ik heb het gevoel dat ik een pad bewandel met heel wat zijwegen. Ik weet niet goed waar al die wegen heen leiden en of die bestemmingen interessant kunnen zijn of niet. Ik wou graag een gids naast mij die me daarbij raad kan geven.”

OLIVIER ONGHENA “Ik heb dit project vier jaar geleden opgestart in de schoot van vMA omdat ik vind dat we in ons land nood hebben aan toonaangevende mentoring, waarbij wijsheid, levens- en carrière-ervaring worden gedeeld, veeleer dan technische ervaring. Ik wil voelen wat leeft bij zowel jonge als ervaren leiders. Ik vind het een fantastische ervaring om in amper een jaar zoveel ‘magie’ te zien tussen die vijftien duo’s.”

Wat hebt u geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

GREET DE GRAVE “Mijn beslissingen zijn beter omkaderd. Ik heb geleerd efficiënter te zijn, en tegelijk te groeien als persoon. Mijn mentor zet me via een paar simpele vragen aan het nadenken, en dat denkproces leidt tot nieuwe inzichten.”

OLIVIER ONGHENA “Van Greet heb ik geleerd te luisteren en geen ‘voorgekauwde’ ervaring uit te stallen. Ik heb haar gesuggereerd na te denken over wat enerzijds haar purpose, haar doel in het leven is, en anderzijds wat haar specifieke rol in BAC is/kan zijn. Greet is een slimme en integere vrouw die de juiste vragen stelt en daardoor ook goede antwoorden krijgt en op die manier veel kracht heeft. Die kracht en die inzichten kan ze gebruiken ten voordele van de evolutie van haar bedrijf.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

GREET DE GRAVE “Stap voor stap wordt mijn langetermijndoel — het ‘nobel doel’, zoals Olivier het omschrijft — duidelijk. Ik ben er nog niet, maar heb wel het gevoel dat ik op de juiste weg ben.”

OLIVIER ONGHENA “Mijn rol is de juiste adviezen op het juiste moment te geven. Ik ben me bewust van de belangrijke fase in de carrière van Greet en wou zo veel mogelijk bij haar — en niet mijn!– verzuchtingen uitkomen. We hebben nog een paar maanden te gaan en ik voel dat het in diepgang en intensiteit toeneemt.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content