Op zoek naar de luister van weleer

Een algemene achteruitgang in België, een toename van het aantal sociale plannen in Nord-Pas de Calais, de verdwijning van bedrijvigheid in Kent… De basisindustrieën hebben het moeilijk om hun luister van weleer terug te vinden.

Hoewel Nord-Pas de Calais nog steeds de derde industriële regio van Frankrijk is, daalde het aantal industriële werknemers er in 2002 met 1,47 %. Ook dit jaar moesten al tal van personeelsleden afvloeien. Ondanks dat verlies aan arbeidsplaatsen blijft de concentratie van arbeidsplekken (22 jobs per vierkante meter) er toch nog aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde (7,4 jobs per vierkante meter), met een overwicht voor het departement Nord (30 jobs per vierkante meter). De industrie in Nord-Pas de Calais telt 2728 bedrijven met meer dan twintig werknemers, met als grootste werkgevers de automobielsector, de metaalnijverheid en de glasindustrie.

In de regio Kent zijn er de jongste twintig jaar steeds minder basisindustrieën aanwezig. De voor dit jaar geplande sluiting van de walserij Sheerness betekent het einde van de staalindustrie, de vroegere lokale trots. De kolenmijnen werden al gesloten en het aantal krijtgroeves, een andere lokale specialiteit, neemt ook af. De industriële mastodonten zijn verdwenen, evenals de grootste werkgevers, die hun productie verhuisd hebben naar de Aziatische landen.

Met de geprogrammeerde sluiting van de hoogovens in Luik verdwijnt het puikje van de staalindustrie uit Wallonië. Henegouwen wordt vooralsnog niet getroffen. In die provincie ligt, historisch gezien, de wieg van de glasindustrie, die 12.000 mensen tewerkstelt. Op Europees niveau is België qua volume de tweede producent van vlakglas. De mijnbouwindustrie verkeert ook in goede gezondheid. Er wordt geen steenkool meer gewonnen, maar wel steen en zand.

In de categorie grote bedrijven mag Unilin Decor, uit de Unilin-groep, zich de eerste Euro Gazelle noemen. Het bedrijf behoort tot de belangrijkste Europese producenten van houten panelen en heeft in Bazeilles, in de Franse Ardennen, de tweede grootste productie-eenheid van Europa. Daikin Europe (de nummer 2 in de euregio) produceert in Oostende airconditioningsystemen en behoort al jaren tot de groeibedrijven. De nummer 3 uit de euregio is Ontex, een producent van luiers voor volwassenen. Het bedrijf dankt zijn grote expansie voornamelijk aan externe groei. Ontex werd onlangs overgenomen door het Britse Candover.

De euregio-ranglijst met de snelst groeiende middelgrote ondernemingen wordt aangevoerd door Strobbe Graphics, een filiaal van het beursgenoteerde Punch International. Strobbe is marktleider in de ontwikkeling van machines voor de grafische industrie. Aquasambre (de nummer 2 in de euregio) is een intercommunale voor waterdistributie uit Charleroi. Delta Light (de nummer 3 uit de euregio) is gespecialiseerd in architecturale verlichting.

Debeir, de eerste Belg in de ranglijst van snelst groeiende kleine ondernemingen in de euregio, maakt sinds 1997 deel uit van de bouwondernemingsgroep Verelst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content