Op weg in 3D

Het verkeersreglement instuderen met behulp van een cd-rom ? Dankzij de firma’s Gutenbic en De Boeck kan het. Dit duo is voor dit product op zoek naar buitenlandse expansie.

Kent u het voorrangsspel ? Als u een verkeerd antwoord geeft, botst de ambulance op de tram of moet de auto abrupt uitwijken allemaal heel realistisch.

Het spel is een onderdeel van de cd-rom “Mijn rijbewijs zonder omwegen,” een co-editie van Gutenbic en De Boeck Multimedia. Samen met de Magritte-cd van Virtuo is dit één van de duurste Belgische cd-romprojecten, met een investering van 12 tot 13 miljoen frank. Een gok, op een markt die geen gemakkelijke reputatie heeft.

Gutenbic, de drijvende kracht achter “Mijn rijbewijs zonder omwegen”, vindt nochtans dat die markt de moeite waard is. Elk jaar leggen ongeveer 130.000 jongeren hun examen voor het rijbewijs af. Normaal leren ze het verkeersreglement uit boeken. De bestsellers in dat genre worden uitgegeven door rijkswachters die uitzendingen over verkeersveiligheid op de BRTN en de RTBf presenteren. Prijs : een kleine duizend frank. Nu is een cd-rom een ideaal medium om de wegcode te leren. Men kan er niet alleen tekst en beelden op vastleggen, maar ook een examen simuleren en het praktische gedeelte met videobeelden illustreren.

De man die dat idee in de praktijk heeft gebracht, is Pierre De Preter, de stichter van Gutenbic. De Preter was aandeelhouder van Cubic, één van de Belgische marktleiders in boekhoudsoftware voor pc’s. In 1994 verkocht hij zijn bedrijf aan de Nederlandse groep Exact. Maar hij wou niet weg uit de informatica. De multimedia trok hem aan. “Ik was op zoek naar een interessant project dat een groot publiek zou aanspreken,” vertelt hij. Toen ontmoette hij luitenant-kolonel De Bruyn, die vroeger op de RTBf de uitzending Contact presenteerde. De rijkswachter had bij uitgeverij Gamma een boek gepubliceerd, Feu vert pour le permis de conduire, maar was nu op zoek naar een andere uitgever. De Boeck en Gutenbic besloten samen te werken aan het project.

VERSCHILLENDE PRODUCTEN.

De partners hebben afgesproken het boek en de cd-rom afzonderlijk uit te geven en een Nederlandstalige versie te maken met commandant Flor Koninckx, bekend van de verkeersuitzendingen op BRTN.

“We hebben getwijfeld,” geeft Pierre De Preter toe. “We dachten dat het boek en de cd-rom samen misschien beter zouden verkopen, maar niet iedereen heeft een PC met een cd-lezer. Anderzijds zou de cd-rom alleen niet aantrekkelijk zijn, omdat de studenten behoefte hebben aan geschreven studiemateriaal.” Men vond een compromis door bij de cd-rom (die alleen onder Windows verkrijgbaar is) een boekje van zestig bladzijden te voegen.

Het grote probleem is de rentabiliteit van het product. “Mijn rijbewijs zonder omwegen” wordt verkocht voor 1995 frank, wat niet abnormaal is voor een cd-rom, maar wel minstens twee keer zo duur als een boek. Tegen die prijs moet men minstens 20.000 exemplaren verkopen opdat het project rendabel zou zijn. Gutenbic hoopt dat het die omzet in drie jaar zal bereiken.

Zonder de eerste resultaten af te wachten, is het nu al op zoek naar buitenlandse partners. “De structuur blijft dezelfde, maar de tekst en de beelden moeten aangepast worden,” zegt Pierre De Preter. “Cruciaal is een bekende personaliteit te vinden in wie de consument vertrouwen heeft.” Verscheidene markten worden bestudeerd : Frankrijk, Marokko waar er momenteel een openbare aanbesteding loopt voor dit soort van product en Spanje.

DUBBELE SLEUTEL.

Er is echter nog een ander probleem : het kopiëren. De verleiding is immers groot om de cd-rom aan iemand anders door te geven, zoals je met een boek zou doen. Maar hier gaat het om software “waarvan de licentie niet overdraagbaar is”. De cd-rom is voorzien van een beveiliging die zorgt dat hij op slechts één computer kan worden gebruikt. Bij de installatie moet men een groen nummer bellen en een code opgeven die door het installatieprogramma wordt geleverd. Vervolgens krijgt men een tweede code, waarmee men de software kan “openen”. Het is geen ingewikkelde, maar toch een wat onaangename constructie.

“We weten dat het een probleem zal zijn,” geeft Pierre De Preter toe. “Maar het risico en de investering zijn gewoon te groot.” En wie van computer verandert, krijgt prompt een nieuwe code.

RVA

PIERRE DE PRETER (GUTENBIC) Meer dan 12 miljoen frank in een cd-rom die twee weken zal worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content