Op schattenjacht

Wie het kunstpatrimonium van ons land wat beter wil leren kennen, kan dezer dagen terecht in het Jubelpark, waar twee nieuwe tentoonstellingen hun deuren openen.

Een eerste van die exposities is opgebouwd rond kunst uit de Middeleeuwen, de tweede brengt de “schatten” die de Koning Boudewijnstichting in de loop der jaren verzamelde onder de ogen van het grote publiek.

Toen ” Portret van Marguerite“, een meesterwerk van de symbolistische schilder Fernand Khnopff, in de Verenigde Staten geveild werd, kocht de Koning Boudewijnstichting dat werk aan. Ze was namelijk van oordeel dat het hier om een essentieel onderdeel van het cultureel patrimonium van ons land ging, en gaf het dan ook in bewaring aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Dit is slechts één van de vele voorbeelden van de activiteiten van de werkgroep “roerend cultureel erfgoed” binnen de Koning Boudewijnstichting. Die is sinds 1988 actief en werd dankzij een schenking van de Nationale Loterij opgericht. Naast het werk van Khnopff, werden ook een Ensor aangekocht, een tapijt ontworpen door Horta, een verzameling Gallische munten ontdekt in Thuin, een schilderij van de hand van Jan-Baptist Bonnecroy waarop het Brussel van 1664 te zien is, en ” La Dame au pantin“, een aquarel van Félicien Rops. De stichting stelt deze werken voor het eerst allemaal samen aan het publiek voor op de tentoonstelling “Schatten voor allen”, een uitstekende gelegenheid om de Koning Boudewijnstichting en haar werking beter te leren kennen. Ze voert ook jaarlijks opvallende campagnes voor de restauratie van kunstwerken die door de tand des tijds zijn aangetast. Zo werd een verzameling van 736 tekeningen van Lambert Lombard en zijn school uitgekozen om een conserveringsbehandeling te ondergaan, waarvan de kosten volledig door de Stichting gedragen worden.

Maar ook de Musea van het Jubelpark zitten niet stil. Zij openden onlangs de ” Schatkamer“, waar ze hun eigen verzameling zeldzame Romaanse kunstwerken en kunstwerken uit het Maasbekken tentoonstellen. Die tentoonstelling baadt in een bijna religieuze sfeer. In de uitstalkasten vind je reliquaria, draagbare altaren, reliekschrijnen, religieuze voorwerpen in ivoor, zeer mooie gekleurde houten beelden, doopvonten in kalksteen uit Visé. Kortom, een echte wandeling doorheen een groots artistiek verleden. Maar de kunstwerken zijn ook zeer kwetsbaar. Daarom worden voortdurend slechts enkele bezoekers tegelijk toegelaten.

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark, 1000, Brussel; “Schatkamer”: permanente tentoonstelling; “Schatten voor allen”: nog tot 10 mei. Gesloten op maandag en feestdagen. Tel.: (02) 741.72.11.

Alain Delaunois

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content