Op naar een tweede carrière

TIGER WOODS "Kampioenen proberen constant hun limieten te verleggen." © BI

Tiger Woods probeert al jaren terug te keren naar het hoogste niveau, maar nu lijkt het hem echt te lukken. De Amerikaan werd tweede in het Valspar Championship, op amper één slag van de Engelsman Paul Casey. Het is het eerste topresultaat van de vroegere nummer één van de wereld, sinds hij is weggezakt in een diep dal.

Het is geleden van de US Open van 2008 dat Tiger Woods nog eens een toernooi heeft gewonnen. In 2009 begonnen de ellende, nadat bekend was geraakt dat hij huwelijksproblemen had. Woods, die toen werd gezien als een voorbeeld voor de Amerikaanse maatschappij, viel van zijn voetstuk en werd afgemaakt door de media. Hij moest zich publiekelijk excuseren voor zijn gedrag en werd zelfs gevraagd een seksuele ontwenningskuur te volgen, vooraleer hij opnieuw op de fairways kon opduiken.

Daarbovenop kwamen ook nog eens fysieke problemen. De vele wijzigingen aan zijn swing veroorzaakten problemen met zijn rug en knieën, waarvoor Woods meermaals onder het mes moest. In 2013 leek het even alsof hij zijn beste niveau had teruggevonden, maar de terugval was diep. Toen Woods in mei vorig jaar in Florida werd gearresteerd door de verkeerspolitie, werd gevreesd dat hij definitief een punt achter zijn carrière zou zetten. Woods zat half buiten westen achter het stuur en kon geen woord meer uitbrengen. Het onderzoek wees uit dat hij niet onder invloed van alcohol was, maar te veel antidepressiva had geslikt.

Misschien was die dramatische gebeurtenis wel het begin van de echte wederopstanding. Woods is ondertussen 42 en lijkt herboren. Hij is eindelijk verlost van zijn fysieke pijn en speelde speelde vorige week opnieuw op een zeer degelijk niveau. Maar vooral: de Amerikaan stond constant met de glimlach te spelen. Hij heeft er opnieuw zin in.

Het niveau waarmee hij in het begin van de jaren 2000 alle records brak, haalt Woods uiteraard nog niet. Maar in het Valspar Championship haalden zijn drives wel vlotjes meer dan driehonderd yards en sloeg hij iedere approach en putt met een chirurgische precisie. Alsof de demonen definitief verjaagd zijn en Tiger Woods aan zijn tweede carrière begint.

Op de vraag of hij misschien niet te veel van zijn lichaam heeft gevergd en daardoor zo diep wegzakte, zegt de Amerikaan: “Het is typisch voor kampioenen dat ze hun limieten constant proberen te verleggen. Voorbij de pijn. Dingen waartoe niemand anders bereid is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content