ARTISANALE KOEKJESBAKKER

De volautomatische ovens van Vermeiren Princeps in Bornem bakken elk jaar 2000 ton koekjes. Het gamma omvat traditionele speculoos en speculoos met chocolade, maar ook voltarwespeculoos met bijenhoning, biospeculoos, suikervrije amandelkoekjes en, sinds 2010, speculoospasta. Die pasta wordt intussen ook naar de buurlanden uitgevoerd, maar ook naar de Verenigde Staten, waar de supermarktketen Trader Joe's de Vermeiren Cookie Spread verkoos tot favoriete product.
...

De volautomatische ovens van Vermeiren Princeps in Bornem bakken elk jaar 2000 ton koekjes. Het gamma omvat traditionele speculoos en speculoos met chocolade, maar ook voltarwespeculoos met bijenhoning, biospeculoos, suikervrije amandelkoekjes en, sinds 2010, speculoospasta. Die pasta wordt intussen ook naar de buurlanden uitgevoerd, maar ook naar de Verenigde Staten, waar de supermarktketen Trader Joe's de Vermeiren Cookie Spread verkoos tot favoriete product. Die prijs is geen toeval. Export wordt steeds belangrijker voor het bedrijf. In 2008 realiseerde het een derde van zijn omzet in het buitenland, nu is dat twee derde. Behalve naar de buurlanden voert Vermeiren Princeps uit naar Spanje, Italië, Denemarken, Zwitserland en Litouwen. De jongste jaren investeert de onderneming vooral in verre buitenlandse markten, met op kop de Verenigde Staten, maar ook in Brazilië, Canada, Japan en Singapore liggen de koekjes uit Bornem in de winkelrekken. Tegelijk worden buitenlandse consumenten verleid met een luxesegment, dat in luchthavens aan de man wordt gebracht. Het bedrijf is sinds 1994 in handen van twee aandeelhoudersgroepen: de holding Impex-Inter van de familie Vavedin (bekend van onder meer het schoenenbedrijf Ambiorix en de drankengroep Sunnyland Distribution) en AVU, de holding van Peter Vermeiren en Kerim Yuruk. Die investeerden in 2009 een half miljoen euro in een nieuwe verpakkingslijn voor apart verpakte koekjes, en nog eens een miljoen euro in een bijkomende bedrijfshal voor de opslag van verpakkingsmaterialen en afgewerkte producten. Maar de geschiedenis van het bedrijf gaat verder dan twintig jaar terug in de tijd. Al in 1650 stond de familie Vermeiren bekend als bakkersfamilie. De geboorteakte van de onderneming werd officieel pas in 1919 getekend, toen Achilles Vermeiren, een typische dorpsbakker uit het centrum van Puurs, besloot enkel nog speculoos te bakken voor 'voortverkopers'. Nu nog steeds produceert Vermeiren onder private label, via samenwerking met warenhuisketens.Toch bouwt het intussen ook aan een eigen merknaam, onder andere door stukverpakkingen voor de horeca. Albert en Arthur Vermeiren, de zonen van stichter Achilles, verhuisden het bedrijf naar een omgebouwde brouwerij in de Bornemse deelgemeente Hingene. Stelselmatig werd het aanbod uitgebreid. Ondanks de innoverende technologie die het gebruikt, gaat Vermeiren er prat op dat het nog altijd artisanale speculoos bakt, met deeg dat traag wordt gekneed, en vervolgens 24 uur mag rusten voor het extra langzaam en tegen extra hoge temperatuur wordt gebakken. Bewaarmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen heeft het bedrijf nooit gebruikt: gezoet wordt er met echte bruine kandijsuiker, ruwe rietsuiker of pure bijenhoning. LUC HUYSMANS