Op leeuwenjacht

De producent van anesthesietoestellen Medec uit Aalst en het Limburgse Punch Powertrain, specialist in aandrijvingen en transmissiesystemen, zijn kandidaat om de Leeuw van de Export te winnen.

VAN LANGE ADEM

Net als Brouwerij L. Huyghe mag Medec zich voor het tweede jaar op rij bij de beste drie exportbedrijven rekenen in de categorie kleine bedrijven. De onderneming, geleid door Kristof Braem, maakt anesthesietoestellen, die ze vooral aan het verre buitenland levert. Daardoor slaagt het bedrijf erin grotendeels uit het vaarwater te blijven van General Electric en Dräger, de twee wereldmarktleiders.

Elke dag worden 15.000 patiënten in 93 landen beademd met een toestel uit Aalst. Ruim 90 procent van de omzet komt uit het buitenland. Al blijft Medec op wereldschaal, met 2,5 procent marktaandeel, een kleine speler. Braem hoopt over vijf jaar naar een marktaandeel van 10 tot 15 procent te gaan, wat neerkomt op 4000 tot 5000 toestellen per jaar. Al wil hij zijn marges blijven bewaken.

Het leeuwendeel van de 10 miljoen euro omzet wordt buiten Europa gehaald, maar de 44 werknemers van het bedrijf zijn vorig jaar aan een Europees offensief begonnen. Het opende een eerste verkoopkantoor in het Verenigd Koninkrijk, en het wil ook in de buurlanden vestigingen of partnerschappen starten.

“In Europa zijn we ook niet bang van de crisis. Door de druk op de gezondheidsbudgetten worden de ziekenhuizen prijsbewuster. Dat speelt, door onze gunstige prijs-kwaliteitsverhouding, in ons voordeel.”

MET VOLLE KRACHT

Dat een bedrijf kan groeien, zelfs in een sector die zware klappen krijgt, bewijst het verhaal van Punch Powertrain. Terwijl in Genk de Ford-autofabriek aan haar zwanenzang is begonnen, lopen in Sint-Truiden de transmissiesystemen en hybride en elektrische aandrijvingen in steeds hoger tempo van de lopende band. De werkgelegenheid bij de groep verdubbelde sinds 2008 naar een kleine 500 medewerkers, terwijl de omzet verzesvoudigde en het verlies wordt omgebogen in winst.

De onderneming werd in 2006 overgenomen door Punch International, die in 2010 als aandeelhouders werden opgevolgd door LRM, GIMV en Capricorn Ventures. Onder leiding van Cor van Otterloo bleef het bedrijf niet wachten tot het in de hoek zou belanden waar de klappen vallen, maar trok het resoluut de wijde wereld in. Sinds 2009 draait in het Chinese Nanjing een assemblagefabriek en opende in Maleisië een verkoopkantoor.

In de strategie van het bedrijf wordt China gebruikt als springplank om de rest van de wereld te veroveren. De volledige productie wordt geëxporteerd naar vooral Aziatische klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content