OP EEN TELESCOOP

Bedrijven, theaters, ja zelfs kerken krijgen oog voor ruimtewinnende, telescopische tribunes. Jezet Seating uit Overpelt bouwt ze.

Telescopische tribunebouw heet het principe : de tribunes schuiven na elke wedstrijd of voorstelling netjes in elkaar, waardoor een dubbel gebruik van de beschikbare ruimte mogelijk wordt.

“Bouwen is duur en vaak worden de bouwheren geplaagd door plaatsgebrek,” zegt gedelegeerd bestuurder Toon Maesen van Jezet Seating, de enige Belgische producent van telescopische tribunes én één van de twee bedrijven in Europa die zowel tribunes als stoelen maken. “Ook eisen sport en cultuur steeds meer aandacht op van de samenleving. Het antwoord hierop zijn polyvalente zalen. De boom van de sporthallen is misschien voorbij, maar cultuur is een groeimarkt.” Een andere trend in de sector is de toenemende hang tot comfort. “De toeschouwer wil een goed zicht op het gebeuren én individueel zitcomfort,” zegt marketingman Marc Maas.

Toon Maesen ontdekte deze markt in ’91. Tot dan produceerde zijn metaalverwerkend bedrijf Masco Sport nv alles wat men in een sport- of turnzaal kan aantreffen. “Maar die markt raakte snel verzadigd,” blikt Maesen terug. De Zelfstandige Ondernemer van het Jaar (’95), die zelf al enkele jaren ervaring had in tribunebouw, kocht in ’91 het patent voor telescopische tribunebouw en de merknaam Jezet Seating. Het bedrijf legt zich alleen nog toe op de productie van telescopische tribunes en stoelen, die ook los van de tribunes een ruime afzetmarkt vinden. Op vijf jaar tijd groeide de onderneming uit tot marktleider in België en Nederland. “Nederlanders zijn klantgetrouwer dan Belgen. Hier is de markt opener,” weet Maesen.

Jezet Seating ontpopte zich ook tot een belangrijke Europese speler. Van Zweden tot Portugal vleien kijklustigen zich neer in stoelen van het Overpeltse bedrijf, momenteel goed voor 34 jobs. De omzet steeg sinds ’91 van 56 miljoen frank naar meer dan 150 miljoen frank. De tribunes zijn goed voor twee derden van de omzet, de zitjes voor het resterende deel.

De kapitaalverhoging van 5 miljoen frank begin ’97 moet op de eerste plaats de voorbije groei een ruimer draagvlak geven. “Want er zijn nog mogelijkheden,” weet Marc Maas. “Bedrijven, theaters, planetaria, bioscopen, ja zelfs de kerken beginnen de ruimtewinnende tribunes te ontdekken.”

MARC MAAS EN TOON MAESEN (JEZET SEATING) Telescopische tribunes bieden een oplossing voor het gebrek aan ruimte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content