Op de juiste golflengte

Als je alle papier dat Pacapime nodig heeft om golfkarton te maken naast elkaar legt, kan je anderhalf keer de wereld rond.

Bij alle producenten van verpakking in golfkarton gaat ruim 80% van het volume naar de voedingsindustrie. “Dat is van oudsher zo,” zeggen de gebroeders Ludo en Paul Pissens van Pacapime.

Zij kunnen het weten. Ze zijn de derde generatie van een familiebedrijf dat al sinds 1927 verpakking in golfkarton maakt. Met 220 medewerkers bereikte het bedrijf uit Halle in 1999 een omzet van zo’n 1,8 miljard frank. “De omzet is een relatief cijfer,” zegt Ludo Pissens. “De prijs van het papier kan in enkele maanden tijd fors schommelen, in beide richtingen. En de papierprijs bepaalt voor 50% de kostprijs van ons product.” Een betere indicator is de groei van het volume afgewerkte producten. Dat stijgt elk jaar met 3 tot 4%. De familiefirma produceert 65.000 à 70.000 ton karton per jaar. Rode cijfers kennen ze hier niet.

Twee derde van de productie gaat naar Nederland en Frankrijk. In België zijn er een tiental concurrenten. Enkelen onder hen – zoals SCA en Smurfit Stone – behoren tot grote wereldgroepen, die makkelijk een omzet halen die tientallen keren hoger ligt. Ze zijn geografisch ook beter gespreid zodat ze voor klanten als Danone of Nestlé aan alle vestigingen in welk land ook kunnen leveren.

“Die mogelijkheid hebben wij niet,” vervolgt Ludo Pissens. “Maar we proberen daar iets aan te doen via een soort joint venture met enkele buitenlandse collega’s. Wij hebben dan weer het voordeel dat we soepeler zijn en dankzij ons moderne machinepark op de kostprijs kunnen besparen,” zegt Paul. Pacapime tracht zich ook te onderscheiden door te diversifiëren. Sinds kort kan de firma in eigen huis karton bedrukken met vijf kleuren. Daarmee speelt Pacapime in op een duidelijke markttendens. Om de hoeveelheid papier terug te dringen, plaatsen steeds meer supermarkten de grotere kartonverpakkingen in hun rekken.

De klanten van Pacapime zijn sterk geconcentreerd. Door fusies of overnames worden ze almaar groter. Hoewel het verpakkingsbedrijf zeer grote hoeveelheden kan leveren, weten de klanten dat ze in een onderhandelingspositie zitten. “Dat leidt in onze markt wel eens tot scherpe discussies,” zegt Ludo.

De terugnameplicht voor karton bezorgt Pacapime voorlopig geen problemen. De producten zijn erg makkelijk te recycleren. Tot 80% van de grondstof is gerecycleerd en de rest is kraft-liner uit Scandinavië of Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content