Oostendse visverwerker zoekt investeerders

Nadat de Ostend Filletting Factory al ettelijke keren van eigenaar veranderde, onderzoekt een nieuwe privé-investeerder de leefbaarheid van het bedrijf. Er doemen enkele opvallende namen op.

Er komt schot in de zaak bij Ostend Filletting Factory (OFF), het visverwerkingsbedrijf dat door de Exploitatiemaatschappij van de Vismijn van Oostende (EVO) wordt gestimuleerd om de verloren jobs in de visserij op te vangen. Zaakvoerder Franky Christiaens, die de maatschappij formeel oprichtte, stapt op en wordt vervangen door Luc Coppin, de gewezen commercieel directeur van de Brugse vismijn.

OFF liep van stapel in de lente van 2005. EVO investeerde een half miljoen euro in het project. EVO-directeur Freddy Pollet: “Deze eerste visfileerfabriek in België moest onze reders uit Nederlandse veilingen weghouden. Nederlandse visverwerkers betaalden immers minder voor pladijs en schol uit Vlaanderen, omdat ze de transportkosten naar hun fileerfabriek in mindering brachten op de veilingprijs. Daarom leverden Vlaamse reders liever rechtstreeks aan Nederland. Met OFF vallen die kosten weg. En we creëren werk in Oostende. Met deze spin-off hopen we een aantal verloren jobs te compenseren.”

Een groep Nederlandse visverkopers dreigde echter Oostende te verlaten, omdat de EVO-dochter als medeaankoper van de Oostendse vis “valse concurrentie” zou creëren. Bovendien heeft EVO een publieke aandeelhouder (de stad Oostende), wat een probleem zou kunnen vormen voor de Europese Commissie. EVO besliste dan maar om zich terug te trekken als aandeelhouder van OFF. De aandelen werden geparkeerd bij een groep privé-investeerders uit het netwerk van Johan Vande Lanotte, topman van de SP.A en dé sterke man van Oostende. Aan een kapitaalverhoging in november 2005 namen deel: de Marokkaanse Société Germon (van de familie Soete, ooit actief in de uitvaartbranche), Brax-Invest (familie Brackx, Jetair) en E.D.M. (een vennootschap van de echtgenote van Patrick De Maeseneire, topman van chocoladegigant Barry Callebaut). De Maeseneire kwam naar voren als vertrouweling van Johan Vande Lanotte toen hij het Astoria-akkoord tussen Swissair en Sabena in 2001 mee onderhandelde.

Inmiddels voerden Brax-Invest en E.D.M. hun putoptie uit, zodat de helft van de aandelen voorlopig beheerd worden door EVO. Zo heeft OFF alweer een nieuwe aandeelhoudersgroep (50 % EVO, 25 % Germon en 25 % Christiaens).

Filip Soete, die overigens het voorbije jaar enkele door schandalen omringde faillissementen (Funeralia, Crematrade, Investum en Isis) achter de rug heeft, blijft dus actief. Hij onderzoekt nu met Luc Coppin (een gewezen medewerker van Freddy Pollet, toen ze beiden voor de vismijn van Zeebrugge werkten) de leefbaarheid van het bedrijf. “Indien het een positieve oefening blijkt, is het de bedoeling dat we de aandelen volledig aan de privésector overdragen,” aldus Pollet. “Wie morgen een mooi bod doet op OFF, krijgt het in handen. Ik heb de heer Soete overigens al maanden niet meer gezien.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content