OOST-EUROPA. DARTS AAN DE DONAU

Philippe Santens voelt zich in Boedapest als een vis in het water. De handelsingenieur (VUB) geeft er mee vorm en inhoud aan het Euro Info Correspondence Center, een info-“loket” voor wie handel wil drijven met de landen van de Europese Gemeenschap. Philippe Santens is de enige Belg in dat Hongaarse Info Center (10 werknemers), dat bruggen moet slaan tussen West- en Centraal-Europa, informatie verstrekken én het handelsverkeer in de twee richtingen stimuleren. Daarbij kan senior consultant Santens terugvallen op een reeks gespecializeerde instellingen in beide landen, zoals het Hungarian Investment and Trade Development Agency (dat zowel exportpromotie doet als buitenlandse investeerders aantrekt), de exportdiensten BDBH, VDBH en Awex in ons land, en de diensten van de Europese Gemeenschap. Financieel wordt het projekt gedragen door de Europese Unie, de Belgische en Hongaarse regeringen én ook de Vlaamse regering. Samen hoesten die partijen het budget op, begroot op zo’n 10 miljoen frank per jaar.

Santens is in Centraal-Europa aan zijn vijfde jaar toe. Hij kwam er destijds (1991) terecht als financial controller voor de Samsonite-groep, die in Hongarije een bruggehoofd mét produktie heeft. Toen een jaartje later de “Euro Info-uitdaging” op hem afkwam, zei hij niet neen.

Philippe Santens werkt er nu om de puntjes op de officiële i te zetten als gedetacheerde van de GOM Oost-Vlaanderen. Hij is meer dan tevreden dat hij destijds de uitdaging aannam. “Onze taak bestaat vooral in het helpen lanceren van projekten, ” zegt Santens. “Ons centrum in Boedapest krijgt op jaarbasis ruim 500 genoteerde (dus schriftelijke) aanvragen binnen. Die hebben overwegend betrekking op mogelijke samenwerking. Soms hebben de aanvragen ook een puur informatief karakter. Als we zakenlui uit West-Europa en Hongarije samen rond de tafel kunnen brengen, zijn we in onze taak geslaagd. We nemen in dit verband ook wel eigen initiatieven via het organizeren van gerichte exportzendingen. Zo hebben we recent een tiental Vlaamse bedrijven op bezoek gekregen. In dezelfde zending nodigden we ook instanties uit Duitsland, Nederland en uiteraard Hongarije uit. Wij tekenen de sporen uit, de ondernemers moeten ze invullen. “

Oostvlaming Philippe Santens een telg uit de welbekende Oudernaardse familie wil nog niet meteen weg aan de boorden van de Donau. Ook zijn echtgenote heeft er een job “op maat” : ze is aan de slag bij het gereputeerde internationale reklamebureau Ogilvy & Mather.

Als Philippe Santens in Boedapest even stoom wil aflaten, begeeft hij zich naar de Canadese ambassade, om er deel te nemen aan… de dartswedstrijden zeg maar vogelpik die er regelmatig worden georganizeerd. “Het is een echte passie geworden, ” lacht hij.

PHILIPPE SANTENS (EURO INFO CENTER, BOEDAPEST) “Als we zakenlui uit West-Europa en Hongarije samen rond de tafel kunnen brengen, zijn we in onze taak geslaagd. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content