Oost-Afrika in Antwerpen

Wereldculturencentrum Zuiderpershuis haalt muzikaal Oost-Afrika naar Antwerpen.

De Haïtiaanse voodooceremonies van Madame Nerval et ses disciples zijn de deur van het Antwerpse Zuiderpershuis nog niet uit of er komt al een Oost-Afrika-festival om aandacht vragen, met vier concerten tussen 9 en 14 juni.

Soedan komt als eerste aan de beurt, met zangeres Setona als vertegenwoordigster, op 9 juni. Setona groeide op in de provincie Kordofan, eeuwenlang doorkruist door pelgrims en handelaars uit alle windstreken, die sporen uit diverse culturen nalieten. Later verhuisd naar de hoofdstad Khartoum kwam Setona ook in contact met inwijkelingen uit Centraal-Afrikaanse landen. Zo komt het dat haar muziek Soedanees en tegelijk pan-Afrikaans genoemd mag worden: ze vertolkt ook materiaal dat overgeleverd door reizigers in haar muzikale universum belandde. Haar oogmerk: langs de muziek begrip en eenheid bewerkstelligen tussen de verschillende culturen van haar geboorteland en van daarbuiten. Sedert enkele jaren woont en werkt ze in Caïro, als een soort “consulent” voor traditionele huwelijken: ze ontfermt zich over de jonge vrouwen die gaan huwen, bereidt speciale gerechten, leert hen de oude liederen aan die vrouwen zingen tijdens de ceremonie, en houdt zo een oude traditie in leven.

Uit Tanzania waait op 11 juni muziek van de Wagogo over, een volk van landbouwers en veehoeders dat tot de 18de eeuw in quasi volstrekte afzondering leefde in de Dodomastreek in Centraal Tanzania. De lange uren van het veehoeden deden er een rijke mondelinge en muzikale traditie ontstaan. Hun muziekpatrimonium, vooral het vocale repertoire, staat bekend als één van de mooiste en ingewikkeldste van Afrika.

Op 12 juni is het dan de beurt aan Mila Na Umataduni, Grand Orchestre Taarab du Zanzibar, een van de twee orkesten die de muziekscene op deze plek in de Indische Oceaan beheersen. De taarab-muziek ontstond in Zanzibar begin deze eeuw, met de invoer van Arabische instrumenten, maar er klinken net zo goed Indische en Afrikaanse klanken in door. Oorspronkelijk vrij introvert, is de taarab-muziek zich gaan ontwikkelen tot een vrolijke en luidruchtige exuberantie, tot dansmuziek met vaak obsceen gekruide – en dus fel gesmaakte – teksten.

Afsluiten wordt op 15 juni gedaan met muziek van de Azmaris, de zingende dichters of troubadours die een substantieel onderdeel van de Ethiopische samenleving vormen.

Oost-Afrikafestival in Wereldculturencentrum Zuiderpershuis, aan de Waalse Kaai 14, 2000 Antwerpen, van 9 tot 14 juni. Inlichtingen en kaartverkoop bij het onthaal, Timmerwerfstraat 40, Anwerpen. Tel.: (03)248.70.77.

RAF PAUWELS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content