Oorstrelend seizoen

De Filharmonische Vereniging van Brussel kleurt een groot deel van het Belgische concertleven in. Het komende seizoen oogt weer knap. De verkoop is net gestart.

Sinds de jonge Paul Dujardin vijf jaar geleden aantrad als algemeen directeur van de Filharmonische Vereniging van Brussel, heeft hij zich laten kennen als dynamisch bezieler van een concertleven dat het gebrek aan culturele uitstraling van Brussel toch de hoofdstad van Europa voor een stukje heeft verholpen.

Veelzijdigheid en verscheidenheid zijn de doelstellingen in het uitstippelen van het concertenaanbod. De eerste 7 abonnementsreeksen van het seizoen ’97-’98 omvatten het symfonisch repertoire, met Belgische en buitenlandse orkesten, daarnaast zijn er cycli van recitals (Alfred Brendel, Martha Argerich, Olaf Bär, Alexei Lubimov,…), kamermuziek, “oude muziek”, cycli rond 4 grote persoonlijkheden uit het Belgische muziekleven (Kuijken, Herreweghe, Van Immerseel, Van Nevel), twee reeksen wereldmuziek, en vier rond hedendaagse muziek (met onder meer de voortzetting van de “integrale” van Ligeti‘s werk). Bovendien zijn er nog acht cycli “buiten abonnement” : prestigieuze concerten, projecten rond film en muziek, jongerenconcerten,…

Vooral de aandacht voor wereldmuziek is nieuw, en wil een tegengif zijn tegen de vaak erg vercommercialiseerde roots music. Vox Populi, een initiatief van de vzw Paleis dat in de volkscultuur gewortelde muziek uit diverse werelddelen presenteert, zit nu ook in het aanbod van de Filharmonische, die daarnaast Transmusica lanceert : concerten die zich in de eerste plaats zullen toeleggen op niet-westerse klassieke “kunstmuziek”.

Nieuw dit jaar is dat “parcours” voorgesteld worden die de abonnementen doorkruisen en die als leidraad een vertolker of dirigent hebben (zoals Nikolaus Harnoncourt, Valery Gergiëv, Pierre Boulez), of een seizoensthema ( Händel/Purcell, Schubert, Debussy), een reis doorheen repertoires (Middeleeuwen in oost en west) enzovoorts.

12 van de 27 abonnementscycli worden volledig door Belgische ensembles ingevuld. Eén daarvan is gewijd aan de 25ste verjaardag van La Petite Bande, dat onder leiding van Sigiswald Kuijken driemaal concerteert, met muziek van Haydn, Bach en Mozart.

Waar we ook naar uitkijken : twee weinig uitgevoerde oratoria van Händel, Solomon (3/12) en Belshazzar (2/2), een concertante versie van Purcells King Arthur (18/3), en uiteraard de European Gala Concerts met onder meer de Berliner Philharmoniker, het London Symphony Orchestra en de Staatskapelle Dresden.

R.P.

Filharmonische Vereniging van Brussel, Baron Hortastraat 11, 1000 Brussel. Tel.(02)507.84.10. De abonnementenverkoop is op 1 april gestart. Nieuwe abonnees dienen zich schriftelijk te melden. Vanaf 9 juni kunnen losse tickets gekocht worden.

Sigiswald Kuijken 25 jaar La Petite Bande wordt door de Filharmonische Vereniging gevierd met drie concerten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content