Ook voor begrafenisondernemers

Als het op telewerken aankomt, is Apple een wereld apart. Beperkend, misschien, maar wel eenvoudig.

A pple Computer heeft al heel vroeg door gehad dat het, om zijn eigenzinnige standaard te handhaven, ook een eigen netwerkomgeving moest creëren. De Apple Macintosh-computers werden daarom al snel uitgerust met een aansluiting voor AppleTalk-netwerken. Dat konden eenvoudige verbindingen zijn tussen twee Macintoshen, of heuse bedrijfsnetwerken. Onder AppleTalk is het mogelijk door middel van “samengebruik” bestanden, dokumenten en mappen beschikbaar te maken voor andere gebruikers. Al deze middelen verschijnen gewoon op je vertrouwde scherm.

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk met een Apple Macintosh in te bellen op een andere Mac of op een netwerk van Macintoshen. Dat gebeurt door middel van een softwarepakketje dat Apple Remote Access heet. “Wij hebben al Apple-systemen met ARA geïnstalleerd bij Belgacom, Petrofina, Swift en Merck, Sharp & Dohme. ARA maakt van telewerken een eenvoudige aangelegenheid omdat alles transparant verloopt,” zegt Gunter Resseler, managing partner bij Vers a Versa, één van de grootste Apple-dealers van Vlaanderen.

BEGRAFENIS.

Eén van de smaken waarin een klant de inbelsoftware ARA kan kopen, is het Personal Server-pakket. Met die versie van ARA kunnen twee niet-genetwerkte Macintoshen over telefoonlijnen met mekaar kommuniceren. Beide computers kunnen afwisselend als server en als client dienst doen. “ARA Personal Server hebben we al vaak verkocht aan begrafenisondernemers,” licht Gunter Resseler toe. “Zij wisselen op die manier teksten en lay-outs uit die bedoeld zijn voor overlijdensberichten, doodsbrieven, doodsprentjes, enzovoort.” De ARA Personal Server oplossing kost 12.000 frank per Macintosh.

INBELLEN OP NETWERKEN.

In een andere versie is ARA een softwarepakket dat het inbellen op een AppleTalk- netwerk eenvoudig maakt. Het pakket vergt weinig computerkracht. Volgens Jaap Dillen, IS & T Manager bij Apple in Nederland werkt hun gemiddelde ARA-konfiguratie met een Macintosh IIcx als “server” (de computer waarop u inbelt). De Macintosh IIcx heeft een 68030-processor, die vergelijkbaar is met Intels 80386. Typisch wordt hij voorzien van een seriële buskaart waar vervolgens 4 modems aan kunnen gehangen worden. Aan de kant van de inbeller staat dan een draagbare Macintosh ( Powerbook) of een andere desktop-Mac met een modem.

ARA laat zo maximaal 16 simultane verbindingen toe. De ARA-server dient als een toegangspoort tot de rest van het netwerk. De software bepaalt tot welke zones op het netwerk de inloggende gebruiker toegang heeft, welke mappen hij mag openen, welke programma’s hij vanop afstand kan draaien enzovoort. In deze opstelling kan de telewerker evengoed inloggen op een klein AppleTalk-netwerk als op een hybried EtherTalk-systeem (zie verder), zonder daar iets van te merken : hij krijgt immers altijd dezelfde interface te zien. Hoogstens ziet hij aan de kabeltjes die bij de map-ikonen zijn getekend dat deze zich bevinden op een andere machine (een station of een server).

Bedrijven die Macintosh-gebruikers willen laten inloggen op hun pc-netwerk, moeten dus een Macintosh-server op dat netwerk installeren. Deze server fungeert dan als brug tussen de beide informatica”werelden”.

ARA voor netwerken het pakket heet dan ARA Multiserver kost 12.000 frank per Macintosh-client en ongeveer 92.000 frank per server, inbegrepen een insteekkaart voor 4 modems. Als u dat duur lijkt, weet dan dat de server tegelijk ook nog als gewone werkpost kan worden gebruikt.

A.E.

GUNTER RESSELER (VERS A VERSA) Inbellen op bedrijfsnetwerken via Macintosh-server.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content